Пеш и с колело ходим безплатно до Калафат

Деца от България и Румъния държат лентата при откриването, строители ще я режат

Пеш и с колело ходим безплатно до Калафат | StandartNews.com

Видин. Преминаването пеш по моста между Видин и Калафат ще бъде безплатно. Без такса ще минават и велосипедистите, за които е изградена специална алея, широка 2,5 метра. И за пешеходците има алея, дълга 3598 м, 1391 м от които са над реката. От преминаващите леки автомобили, микробуси, автобуси и камиони ще се събират такси в размер от 6 до 37 евро в едната посока. Таксите са както тези на моста при Русе-Гюргево и бяха одобрени от Министерски съвет вчера. До 3 месеца след пускането на моста министърът на транспорта Данаил Папазов ще трябва да направи анализ за влиянието на таксите върху трафика. На негова база размерът им може да бъде променен.

Въпреки че Дунав мост 2 ще бъде открит в петък, транспортната инфраструктура до него ще бъде ремонтирана през следващия програмен период - 2014-2020 г. Това заяви след заседанието на кабинета транспортният министър Данаил Папазов. Става дума за жп линията Мездра-Видин и за пътя Враца-Видин. "В следващия програмен период ще подобрим значително пътните връзки с моста, за да не остане той украшение", каза Папазов.
Кметът на Видин Герго Гергов се опита да пореже Дунав мост 2, като три часа отказваше да подпише Акт 16 за пускането му. Имам несъгласия с проекта, за които алармирам от година и половина, каза Гергов. Той настояваше държавата да реши някои транспортни проблеми на града, но късно вчера сложи подпис под документа. Мостът ще бъде открит на 14 юни. На събитието са поканени всички български премиери, дали принос за изграждане на моста. Лентата, която ще държат две 10-годишни момчета от България и Румъния, ще прережат строители от двете държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай