Перничани вдигат параклис над стар оброк

Перничани вдигат параклис над стар оброк | StandartNews.com

Жители на пернишкия квартал „Ралица" в подножието на планината Голо бърдо правят параклис на мястото на едно от най-старите оброчища в землището на старото село Перник. По предание от баби и прабаби хората знаели, че около объл, подобен на морена камък предците им почитали Света неделя. Вече 90-годишната баба Злата си спомня, че през 60-те години на миналия век хората възродили тази традиция и започнали да се събират при камъка и да палят свещи по празници и и в неделя. После на мястото се появил и голям дървен кръст.

Оказало се, че е поставен от получил изцеление неизлечимо болен мъж. Човекът чул глас на сън, който му казал,че ще оздравее, но трябва да намери оброка на света Неделя. Той разпитвал старите перничани, съветвал се с краеведи и така се озовал край камъка, където с вяра отправил молитва към Бога и към света Неделя за застъпничеството й. Като оздравял, донесъл кръста с надпис с името на светицата. Оттогава и други хора споделят, че молитвите им на чудодейното място са ги избавили от болести.

Инициативата да се направи параклис се подема преди пет години. Семейството на Славена и Йордан Колеви се грижат за святото място. Направили навес и подредили икони, сложили пейка и касичка, но оградили мястото срещу набези на злосторници. През 2010 г. на празника на св. Неделя на 7 юли за първи път в съвременните времена на това място свещеник благославя ястие, което се раздява на вярващите. Тогава за курбана се събират около 400 човека, а по-сетне хората започват да идват на благословеното място по-често в неделя и на големите християнски празници.


Инициаторите ще правят постъпки пред епархийския съвет за регистриране на църковно настоятелство и от негово име ще контактуват с местната власт за строителни книжа, защото се оказа, че и в градоустройствения план на Перник мястото е с предназначение за параклис сред вече построените нови къщи наоколо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай