Пеещите фонтани в Пловдив запяват през май

Пеещите фонтани в Пловдив запяват през май | StandartNews.com

Единствените у нас Пеещи фонтани, които са намират в Пловдив, ще запеят отново след близо 40 години прекъсване през пролетта. През месец май ще поканим пловдивчани на откриването, обясни кметът на града Иван Тотев, който уточни, че в момента общинарите избирали мелодиите.

Ще има четири музикални интродукции от известни мелодии, които ще бъдат изпратени на производителя на фонтаните - канадската фирма "Кристъл", за да ги свърже със съоръжението. Всеки музикален фон ще бъде от по 15-20 минути и ще бъде обвързан с най-подходящата за нотите цветна водна струя. Ще има класическа и по-модерна музика. Вече се работи по монтажа на съоръжението в езерото. По думите на кмета пловдивския атракцион е умалено копие на фонтаните в Дубай, които са дело на същата фирма.

Под тепетата струята ще достига само до 20 метра височина, но няма да отстъпва по великолепие на шадравана в арабската държава. Около фонтаните ще се простира езерото, което също се ремонтира основно и ще е с дълбочина 70 сантиметра, като дъното няма да е от бетон, а ще наподобява естествена природна среда. То ще бъде оборудвано с пречиствателни филтри, а във водата ще плуват лилии и лебеди, както е било преди години. Стойността на ремонта е 7,6 милиона лева, което е значително по-малко от предварително планираните над 11 милиона, обясни още Иван Тотев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай