Печелим туристи с история и природа

Печелим туристи с история и природа | StandartNews.com

Велико Търново. България ще търси туристи не с реклама на ниска цена, слънце, море и пясък, а с културен туризъм и уникални природни дадености. Страната ни трябвало  да стане целогодишна дестинация, и в този смисъл българинът бил най предпочитаният турист, защото не се влияел от сезоните. Според статистиката, представена от зам.-министъра с ресор "Туризъм" Иво Маринов, вече има чужденци от Германия и Русия, които традиционно почиват в България. Данните сочат, че едни и същи хора пристигали лятото за море, а през зимата за ски. Освен това облекчения визов режим давал възможност за много туристи да получават едногодишна виза и да се възползват няколко пъти от нея в различните сезони. 8,7% е ръстът на чуждестранни туристи у нас през първите девет месеца на годината. С толкова са се увеличили и приходите от международен туризъм. Добри резултати се отчитат и при вътрешния туризъм.

За предстоящия зимен сезон ранните записвания вървят добре. Големите туроператори на английския пазар прогнозират ръст от 4-5%, сочели последните данни.

Експерти от ведомството представиха във Велико Търново проект "Разработване на стратегия за бранд "България" и въвеждане на практика на интегриран и последователен бранд мениджмънт". По него до края на февруари 2013 година трябва да бъде създаден национална туристическа марка на България с цел страната ни да стане по-разпознаваема, както и определени туристически потоци ще бъдат насочени към определени общини.

Проучвания сред туристи показали че около 80 % от тях са удовлетворени от престоя си у нас, а 60 % от тях пък са били два или повече пъти. За да се увеличи туристопотокът, едни от основните акценти ще са културно-историческия, балнео и спа туризмът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай