Пчеларите отчитат ниски добиви и висока цена на меда

Пчеларите отчитат ниски добиви и висока цена на меда | StandartNews.com

Добрич. До 35 на сто по-ниски добиви от пчелен кошер отчитат пчеларите от Добрички регион, който е сред най-големите производители в страната на пчелен мед. Това съобщиха координаторът за област Добрич от националното сдружение "Съюз на българските пчелари" Янко Янков и заместник-председателят на Националната асоциация на пчеларите - професионалисти Иван Кожухаров, като добавиха, че слабата реколта е довела до поскъпването на меда.

В навечерието на есенното издание на традиционния вече фестивал на меда, който се провежда под патронажа на областния управител, двамата браншовици посочиха, че заради температурните инверсии през лятото не са достигнати добиви от 40-60 кг от кошер, характерни за региона. За сравнение бе посочено, че в добри години пчеларите от Добруджа, където условията за производство на мед са едни от най-добрите, са произвеждали до 140 кг от кошер.

В момента изкупните цени от 4 лв. за кг мед на едро, са по 5.20 лв./кг, а на дребно монофлорният мед върви по 12-15 лева, а полифлорният по 9-10 лева за килограм. Мановият мед се търгува по 15 лева, посочиха двамата представители на браншови организации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай