Пазарджик: Над 10 села са застрашени от режим на водата

Пазарджик: Над 10 села са застрашени от режим на водата | StandartNews.com

В периода от 13 до 18 юни и от 22 до 25 юни в редица населени места на територията на дружеството се достигна до изпразване на напорните резервоари и невъзможност на помпите да задоволят нарасналата консумация на вода, при денонощен непрекъснат режим на работа. Това каза инж. Димитър Мишев от ВиК-Пазарджик пред "Фокус".

Той обясни, че проблемите са основно в планинските и хълмистите населени места с по-малък брой собствени водоизточници в имотите на абонатите на дружеството.

„Това са селата Дебръщица, Црънча, Паталеница, Овчеполци, Росен, Цар Асен, Априлци, Сбор от община Пазарджик и селата от група „Ветрен" – Славовица и Горно Вършило от община Септември и Церово, Лесичово и Боримечково от община Лесичово. Например в село Црънча при нормална консумация от 5 л/с през нощта, достигаща до 10 л/с през пиковете часове надвечер, в проблемните дни консумацията достигна до 10 л/с през нощта и над 20 л/с вечерта на 23.06.2017 година, при дебит помпите от 11 л/с, което доведе до изпразване на напорните резервоари /часови изравнители/ и опасност от прекъсване на водоподаването", уточни Мишев.

Той каза също, че при трайно покачване на консумацията в отделни населени места, дружеството ще бъде принудено да въвежда режим на водоподаването през нощните часове, за да може да се възстанови обемът вода в наличните напорни резервоари. „Това е нежелателна практика, водеща до изпразване на уличната водопроводна мрежа през нощта и повишаване на налягането сутринта, водещо до аварии и ново прекъсване на водата", допълни Мишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай