Първата жена-машинист посрещна „Балкан Еспрес”

Първата жена-машинист посрещна „Балкан Еспрес” | StandartNews.com

Стара Загора. Първата жена-машинист у нас Василка Георгиева посрещна на старозагорската гара луксозния атракционен влак „Балкан Експрес" във вторник след обяд. „Разтрепераха ми се краката, може би от вълнение или пък от съжаление, че вече съм възрастна и няма как да върша същата работа", каза развълнувана 81-годишната баба Василка след като влезе в кабината на единия от двата парни локомотива.

Тя е навъртяла 27 години в БДЖ, няколко години от тях наравно с мъжете управлява бързите влакове из България. Да посрещнат атракционния трен бяха дошли и други ветерани от железниците и много любопитни старозагорци. Екип на БНТ, който прави документален филм за популярния военен Биг-Бенд на Старозагорската механизирана бригада, използва щастливия случаи и качи за малко джазмените с пагони в трена, за да завърти уникални кадри за лентата.

За съжаление самият влак, които вози около 200 туристи, основно германци и от европейските страни, закъсня близо два часа и планирания тур из Града на липите пропадна. Любопитните туристи успяха да пият глътка вода и да щракнат по едно кадро от старозагорската гара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай