Парк "Свети Георги" е истински оазис

Парк "Свети Георги" е истински оазис | StandartNews.com

Добруджанци отмарят в градина на почти век и половина

Една от гордостите на Добрич е паркът "Свети Георги", който има нова премяна, благодарение на проект, реализиран от община град Добрич по ОП "Регионално развитие" 2007-2013 на стойност 4 765 109 лв. Градската градина, както я наричат добричлии, е един от първите паркове в освободена България и дори с 15 години паркът е по-стар от Борисовата градина в столицата.

Кратката историческа справка показва, че през далечната 1867 година Белидието /Градския общински съвет/ на 14 000-ия градец Хаджи-оглу Пазарджик /днес Добрич/ избира място в махалата Карабоклука и като засажда първите дървета и прокарва алеи поставя началото на днешния парк "Св. Георги". Дори в архивите се пазят документи, че алеите са били прокопани от затворници. От плановите архиви на града от 1890 година ясно се вижда градоустройствената ситуация и плановата композиция на градската градина от това време. Отреденият парцел е с площ от 15 дка. Приложена е смесена пейзажно-геометрична паркова композиция. Четири главни алеи с ширина от 3 до 5 м се събират в едно вътрешно парково пространство с увеселителен павилион. Периферно на парцела е прокарана една обходна алея за разходки.

От архивни материали се вижда, че декоративната растителност е композирана в приетия тогава стил - двустранно наредени алейни дървета. Като потвърждение на това са останалите шест обявени и картотекирани вековни дървета в началото на парка. В тревните полета са разположени цветни фигури /окръжности/ с характерните за тогава цветни видове. Изоставена и неподдържана по време на Руско-турската война, след Освобождението градската градина става първа грижа на Добричкото градско общинско управление. Решено е, когато градината бъде "достатъчно добре украсена и се посадят нужните дървеса", да се обяви на публичен търг и отдаде на предприемач за поддържане. Това става по настояване на кмета Желез Попов, който заема този пост до 1888 г. Пак по негова воля общинското управление решава "градската градина да бъде оградена, за да се предпази от влизане на добитък". Входният й портал се е заключвал, а когато се организирали градински увеселения от по-особен, аристократичен характер, се е плащала и входна такса.

Гордост за добричлии е, че когато кметът на София - Иван Хаджиенов, през 1882 година подема кампания за създаване на Борисовата градина, далечният градец Добрич има вече градска градина с 15-годишна история. При това става негласна традиция всеки новопостъпил в длъжност кмет, независимо от партийната си принадлежност, да заделя средства за градската градина. Така следва развитието и дообогатяването в годините на парка, като забележителен период е този на Вида Димитрова, заемала поста председател на Градския съвет от 1956 г. до 1962 г., сочи още историческата справка. В годините е бил дообогатяван и доизграждан и днес паркът се простира на площ от 430 дка.

Със своите вече почти век и половина - 148 години, паркът има съвременна визия и е любимо място за отдих на майки с деца, възрастни и тийнейджъри. С реализацията на проекта бяха обновени 226 дка паркова площ, като ремонтните работи обхванаха трите части на езерото и пространствата около тях. Изградени са нови функционални зони като рок сцена, птиче езеро с острови и наблюдателници, ледено езеро, полуостров с пейки, нови площадчета и други. Възстановени са места от парка, като алеята на влюбените, серпентината с многостъпалната водна каскада, островчето със сводестия мост, както и всички останали мостчета в парка. Подновени са пейките, осветителните стълбове, фонтаните и други елементи на парковото обзавеждане. Създадени са изкуствени острови и плитчини с водни лилии и друга блатна растителност. В рамките на проекта са ремонтирани настилките, преасфалтирани са 26 067 кв. м алеи и са обособени велотрасета. Подменени са близо 97 дка тревни площи, засадени са близо 360 декоративни иглолистни и широколистни дървета, храсти и над 2000 рози.
В парк "Св. Георги" се намира уникален, по думите на много тийнейджъри от цялата страна, скейтпарк, който събира любителите на този спорт - млади хора, в Добрич. Съоръжението е единствено по рода си и за неговата уникалност Общината се консултира със специалисти от Великобритания. С новата си премяна паркът все по-често е предпочитано място от влюбени двойки за най-красивия ден - този на сватбеното им тържество. Богат на растителни видове и добре поддържан, той е желано място за снимки и от много телевизионни, музикални и кинопродукции. В общината получават често запитвания за условия за снимки в градската градина на Добрич.

Сред местата, които всеки, който е влязъл в парка, не подминава, е възстановеният розариум, в който днес цъфтят над 5500 бройки цветя.

Той е на площ от 2 дка, на които са разположени различни видове, сортове и форми рози - чайно-хибридни, полиантни, влечащи, дървовидни и щамбови, като последните са представени от плачещи и кълбовидни форми в различни цветове. Сред общо 37-те сорта рози, които в Добрич цъфтят от май до септември, са и "Жълта кралица", "Златна точка", "Дабъл дилайт", от червените - "Мистър Линкълн", "Дама на сърцето", розово-жълтата Mme Mеiland, полиантните "Айсберг" и "Кент", от белите влечащи - "Девица" и "Санта Рей", Rina Herholdt при червените, изпъстрени с бяло, розово и кремаво.

Първоначално розариумът е присъствал за първи път в плана за развитие на парка в Добрич от 1950 година. Действителното му изграждане обаче започва едва през 1959 година и е съществувал до 1994 г., когато на негово място е изграден т. нар. Дървен град за игра на деца, който днес е преместен, а розариумът е отново на своето място.

В рамките на проекта за обновяване на парк "Св. Георги" част от средствата бяха използвани за обновление на мемориален комплекс "Хан Аспарух". Бе монтирано ново художествено осветление.

И тъй като Детелина Николова и екипът й не оставят работата наполовина, вече тече реновирането и на останалата част от парка, като новият бюджет за 10 обекта е на обща стойност 4 840 940 лв. С тези средства ще се реновира общо 251 кв. м площ, от които 26 801 кв. м е алейна мрежа. Планирано е да се обнови част от комплекс "Простор" - тенис кортове, многофункционални игрища, футболно игрище. Ще се извърши озеленяване и затревяване на терени, ще се монтират пейки и ново парково осветление, както и фитнес уреди на открито за деца, възрастни и хора с увреждания.

Потапят ни в света на Йовков с обновена експозиция

Добрич е люлка на много хора, оставили трайно отпечатък в българската история и култура. Един от тях е Йордан Йовков, който със своите произведения се нарежда до патриарха на българската литература Иван Вазов. Това е писател, чиито творби имат и днес своето съвременно звучене, защото в разказите си Певецът на Добруджа разказва историите на обикновените хора. Не може да дойдете в Добрич и да не се потопите в света на Боряна и Албена, да не се отбиете да видите скромната къща на писателя и съпругата му Деспина, която е национален обект на културата. Чрез проект "Йовковият Добрич - съвременна туристическа дестинация" Община град Добрич обнови музейната експозиция в единствения у нас литературен музей, който носи името на Певеца на Добруджа Йордан Йовков. Дом-паметникът е построен по повод 100-годишнината от рождението на писателя.

Посетителите в дом-паметник "Йордан Йовков" могат да седнат току пред кабинета на писателя, от който през прозореца се вижда, и също като него да напишат текст на механична пишеща машина. За да направят сравнение с днешно време пък, малко по-нататък са поставени три компютъра, които са предизвикателство към най-младите. Освен новия начин на експониране на кабинета на писателя с бюрото и пишещата му машина в дом-паметника има и възстановка на военен окоп, защото Йовков е участвал в три войни - Балканската, Междусъюзническата и Първата световна, а в единия край на залата като живи са част от героите на писателя, с които посетителите могат да си направят снимка за спомен. В експозицията има и уникални и малко известни факти - стихове, защото е малко познато това, че Йовков е писал и в рими. В една от витрините е изложена негова стихосбирка и ръкопис на едно от стихотворенията, както и грамотата за отличието, което е получил от цар Борис III за участието му във войните, брачното свидетелство на Йовков и съпругата му Деспина.

С проекта, чиято стойност бе 3602 хил. лв. по ОП "Регионално развитие", изцяло реновирана бе и къщата на писателя и съпругата му. В двора, където бе възстановен калдаръмът и цветните лехи, гостите посреща бронзовата фигура на Люцкан. Обновени бяха и музеят по най-нова история в градски парк "Св. Георги", където е разположена постоянната експозиция "Природата на Добруджа", както и етнографската къща в центъра на града, където посетителите се потапят в атмосферата на франтовете и калдаръм коконите от началото на миналия век. В младоженческата стая са булката и зетят, а току пред чардака е гостната на добруджанката.

"Добрич е домакин на национални литературни празници, които носят името на писателя. Тази година ще отбележим 135-ата годишнина от рождението му и по традиция ще бъде присъдена за десети път националната литературна награда "Йордан Йовков", която е учредена през 1970 г. и се присъжда на пет години" - коментира кметът Детелина Николова. Отличието ще бъде връчено на носителя му на официална церемония на рождения ден на Певеца на Добруджа - 20 ноември, като преди това Добрич ще е домакин на научна конференция, чиято тема тази година е "Йордан Йовков - мъдрият мълчаливец на българската литература". "Сред носителите на престижното отличие са съвременни български творци като акад. Антон Дончев, Емилиян Станев, Дико Фучеджиев, Петър Славински, Ивайло Петров, Николай Хайтов, Марко Семов, Иван Сарандев. До 31 август се приемат номинации в общината, като специално назначена комисия ще разгледа предложенията и ще реши кой ще е отличен по повод 135-ата годишнина на писателя", допълва Николова.

Град на фестивали и таланти

В годините Добрич се е утвърдил като фестивален град. Не една и две са проявите, които събират млади хора от близко и далеч и раждат бъдещи звезди на световните сцени. Като роден град на основоположника на българския балет - Анастас Петров, тази година Добрич бе домакин на 17-ата Национална среща на младите балетни изпълнители. Проявата е част от Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби за тази година и има за цел да помогне и стимулира в конкурсна среда творческото и изпълнителско развитие на младите балетисти, както и да се проследяват тенденциите в класическия и съвременния танц.
"Седмица на камерната музика" е фестивал с традиции - началото му е поставено през далечната 1975 г., като на добричка сцена са се изявявали творци като Емил Табаков, Минчо Минчев, Стойка Миланова, квартет "Табаков". От 2010 година Седмицата на камерната музика прераства в Седмица на камерната музика с международно участие. Гости на добричката сцена са били Вокален ансамбъл (Япония) с диригент Масако Мука, Мария Принц - пиано (Виена) и Деница Лафчиева - кларинет (Лондон), Дуо Хед Ярон-Майерсон - цигулка (Израел) и Мария Христова - виола (Германия), Дитер Флури - флейта (Австрия) и други. Друга дългогодишна проява, на която Добрич е домакин, е международният младежки музикален конкурс "Надежди, таланти, майстори", който се провежда през септември. Тази година от 7 до 11 септември ще е 19-ото издание на конкурса, чиито предходни издания разшириха географията на участниците от Австралия, Азия и Европа до Северна и Южна Америка. Конкурсът е не само празник на класическата музика, но и мащабна форма за творческо общуване между стотици музиканти от различни поколения и специалности от всички краища на света, за сверяване на художествените критерии и постижения, като място за предаване на щафетата на майсторството. На мнозина от младите дарования той даде мощен тласък за професионалното им израстване, а за най-добрите се превърна в трамплин за успешната им национална и международна кариера.
Наред със запазване на вече утвърдените фестивали и конкурси, които дават сцена за изява на млади таланти, община град Добрич се старае да предлага и иновативни мероприятия, които да радват младите хора. Сред най-новите, но радващи се на голяма популярност събития в града е Фестивалът на талантите, чието първо издание бе през 2012 г. в рамките на проект "Добрич - жива шевица от таланти" на стойност 500 хил. лв. Днес вече фестивалът е част от събитията в календара на Добрич, а устойчивостта му и надграждането донесоха приз за общината - най-атрактивно иновативно културно събитие по оперативна програма "Регионално развитие".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай