Панде Евтимов възкреси песен за войводата Крачолов за Деня на народните будители

Панде Евтимов възкреси песен за войводата Крачолов за Деня на народните будители | StandartNews.com

Стара Загора. В навечерието на Деня на народните будители - 1 ноември, на една емоционална среща ня старозагорци с доайенът на българската общност в съседна Македония Панде Евтимов, за пръв път у нас прозвуча народна песен, посветена на войводата Костадин Крачолов. Той е първи братовчед на поета-харамия Пейо Яворов и загива геройски в сражение с турска орда на 1 май 1906 г. край с. Вълко дере, близо до Преспанското езеро. „Народната памет е съхранила повече от 100 години песента „Зададе се темен облак..." в прослава на войводата Крачолов", посочи големият родолюбец Панде Евтимов.

На практика той пренася като най-ценни скрижали тази елегия за войвадата. Запява я първо на главния уредник на къщата-музей" Явоворов" Тодор Иванов и трима млади чирпански музиканти. Те аранжират народната мелодия и песента за пръв път прозвуча първо в родния град на Яворов – Чирпан, а ден след това и в Стара Загора. Стана ясно още, самият Панде Евтимов е човекът, открил и гробът на войводата Костадин Крачолов и още двама негови съратници. „Тази пролет ние, група чирпанили, бяхме на лобното място на войводата, почистихме гроба и догодина ще направим всичко възможно да издигнем и надгробно плоча", добави шефът на музея "Яворов" Тодор Иванов.

На тази толкова емоционална среща старозагорци с интерес проследиха трудната съдба на Панде Евтимов, лежал по затворите още в Титова Югосравия заради ревностната защита на българщината в съседна Македония . Оказа се, например, че той повтаря три път първо отделение в родното си с. Претор. Първо учи албански, после италиански и накрая майчиния език – българския, който му преподава учител-фронтовак от „окупационната" българска войска през 1941 г. „Окупаторите" тогава посрещнахме с цветя, хляб и сол", иронизира вчерашната и днешна сърбо-македонска пропаганда Евтимов.

Заедно с него в срещата участва и един доста по-млад, но също толкова голям българин - Виктор Боев. Племенникът на личната секретарка на легендарния създател на ВМРО Ванче Михайлов - Вида Боева, беше станал кръводарител по неволя, за да се вземе няколко дни отпуск за тази родолюбива среща в България. Той обеща през ноември да дойде заедно с прочутата си леля, която сега живее в Рим. Стана ясно, че Вида Боева е приготвила специално дарение за къща-музей „Яворов", което ще връчи за експозицията в неговата родна къща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай