Отвориха за посетители комплекса при гробницата на Хонорий

Отвориха за посетители комплекса при гробницата на Хонорий | StandartNews.com

София. "След подземния музей на Св. София днес отваряме за посетители това съкровище на Античността – гробницата на Хонорий, с нейните безценни надписи и стенописи. За проекта инвестирахме повече от 300 хиляди лева собствени средства, малка част от средствата, които отделяме и ще отделяме за старините на София". Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с президента Росен Плевнелиев откри комплекса при гробницата на Хонорий до базиликата Света София.

На събитието присъстваха заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов, академик Стефан Воденичаров, председателят на комисията по култура към Столичен общински съвет Малина Едрева, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

„Още преди 16 века, в древните жители на града се събирали тук, за да отдадат почит на своите предци, да се поклонят на Бога, да отсеят преходното от вечното. В епохата на Константин Велики, който обичал да казва, че Сердика е неговият Рим, тук се издигала вече светинята ни Св. София и най-изявените жители на града намирали вечния си покой в нейната свята околност. В известен смисъл, днес сме се събрали именно, за да почетем един от тях – Хонорий, раб божи, както е написано на стените на неговата гробница", каза още Фандъкова.

Столичната община ще продължи да подкрепя археологическите проучвания. Да разкрива и представя безценното наследство на миналото и да развива музейната система на града. Да насърчава културния и опознавателен туризъм, каза също Фандъкова.

Столичният кмет благодари на всички, допринесли за осъществяването на проекта и изтъкна, че президентът трябва да бъде гарант за опазване на културните ценности на столицата. „Да помогне и на сегашното правителство и да настоява оттук нататък всички държавни обекти, които са на територията на София да получат съответното внимание – да се опазят археологическите структури и, разбира се когато има средства да се възстановяват и реставрират", добави тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай