Отново атакуват копторите в ромски квартал

Отново атакуват копторите в ромски квартал | StandartNews.com

До седмица ще връчим заповедите на 50-ина собственици на незаконни постройки в ромския кв. „Лозенец" за принудително премахване, обаяви старозагорският градоначалник Живко Тодоров

Съвсем скоро багери отново ще атакуват незаконните жилища в ромския кв. „Лозенец" в Града на липите. Този път на прицел ще бъдат постройките извън законно в местността „Зайчева поляна". „Вече са връчени предупредителните протоколи на около 50-ина собственици, а следващата седмица те ще получат и заповедите за незаконно премахване", съобщи днес старозагорският градоначалник Живко Тодоров. Според него става дума за истински коптори и паянтови бараки, подпрени с два кола. В тях обаче като в дядовата ръкавичка живеели по 10-15 човека.

„Повечето са без адресна регистрация в Стара Загора, пришълци от съседни общини и ние нямаме ангажимента да им осигурим подслон, добави кметът. Не така стои обаче въпросът с обитателите на незаконните жилища в парк „Борова гора" в квартала, които са старозагорски жители. След премахването на първите 50-ина постройки извън закона преди 2 години тук са останали още над 90 такива жилища. „В момента можем да предложим само 40-50 парцела за застрояване и докато не намерим решение за всички собственици няма да ги събаряме", увери кметът Тодоров. Той отхвърли обвиненията, че общината не опазва горите над ромския квартал от незаконната сеч, тъй като на практика те са държавна собственост.

„Само около 4 на сто на общинските гори в областта, включително и в Стара Загора", подкрепи го шефът на регионалната дирекция на горите Петър Заяков. Според него голямата част от тази изчезваща гора – над 1550 дка, е погълната от големия пожар през 2007 г. Нада 1330 дка от тях са били залесени повторно с активното участие на общината и старозагорци. Заяков обаче призна, че битката с бракониерите в областта е неравна. Само 270 горски надзиратели охранявали с оръжие над 170 хил. кв м държавни гори в Старозагорско. Годишно горските съставяли между 800 и 1000 акта за незаконна сеч, а имуществото им се конфискувало. Всяко година на търг се продавали около 20-ина автомобили, 100-150 каруци, 50-60 коня, 30-40 моторни резачки. За повторно нарушение рецидивистът бил даван директно на прокуратурата. През миналата години за незаконно сеч са били осъдени 14 души.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай