Отложиха императорска битка заради лошото време

Отложиха императорска битка заради лошото време | StandartNews.com

Разград. Студът и лошото време станаха причина да бъде отложена премиерната възстановка на императорската битка за древния римски град Абритус край Разград.

Събитието, планирано като финал на приключилия вече проект „Абритус – мистика и реалност", предвиждаше четири клуба за възстановки от цялата страна да разиграят сражението между войските на император Траян Деций и готите пред стените на крепостта, завършило с разгром за римските легиони и с гибелта на Цезаря.

Заснежените непроходими пътища в страната са попречили на участниците от Южна България да пристигнат в Разград. Затова знаменателната битка, състояла се преди 1 700 години ще бъде пресъздадена следващата неделя, съобщиха от кметството.Освен сражението на публиката предстои да види пресъздадени на живо градския пазар за роби и занаятчийския квартал, такива каквито са били по време на древността.

Отложените за ноември атракции са разработени в рамките на проекта, предназначен да обогати с иновации местния туристически продукт и да превърне археологическия комплекс „Абритус" край Разград в желана туристическа дестинация за българи и чужденци.Стойността на реконстукциите в историческия резерват и създаването на новите атракции е 6,5 млн. лв.Финансирането на мащабния проект бе осъществено със средства от ОП „Региоинално развитие".

Археологическият комплекс „Абритус" е най-добре запазеният късноантичен римски град у нас, твърдят алхеолози. Историческият резерват е част от Чудесата на България, промотирани от вестник „Станадарт" у нас и в чужбина в рамките на едноименната кампания на изданието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай