Откриват и най-голямата ценност - "Калето"

Откриват и най-голямата ценност - "Калето" | StandartNews.com

Показват цялата крепостна система за защита, изградена през ХVIII век

Видин има една рядка ценност - единствената у нас крепостна система за защита, изградена в началото на ХVIII век. Към такива системи в Европа има голям интерес. Убеден съм, че много чужденци ще искат да я видят, твърди кметът Герго Гергов.
Изградена е от френски и полски инженери на турска служба. Била е крупно фортификационно съоръжение, което заедно с укрепения Калафат и едноименния остров затваряли входа към Долен Дунав за противника. Крепостните стени заобикалят в полукръг целия тогавашен Видин с диаметър 1800 метра по реката. Най-напред била издигната стената откъм сушата, а след това и тази откъм Дунава. Стените са две, като първата е била градена и като защитна дига от наводнения. От към Дунава крепостта имала 5 порти, 3 от които са запазени. Това говори за оживената търговия, която градът е имал по това време. Крепостната стена откъм сушата има 4 капии - Стамбол, Пазар, Еничар и Флорентин и ров, широк 18 метра. В тази част е запазена изцяло и крепостната стена. Портите са изградени от добре обработени камъни, като на места в тях са изсечени растителни и геометрични орнаменти. Пред всяка порта е имало дървен подвижен мост, а пред Стамбол капия - каменен. Пред него е имало стоянка за зимуване на турската дунавска флотилия.

Общината във Видин разработи проект за възстановяване на крепостната система. Гражданите обаче възнегодуваха от възстановяването на рова с вода. Проектът ще бъде изменен, но за него общината намери партньор в лицето на общината в Калафат. Проектът се нарича "Пътят на независимостта". С финансиране от Европа Видин ще възстанови и експонира за показ уникалната крепостна система, а Калафат - паметниците си от Руско-турската освободителна война от 1877 - 1878 година. В нея активно участие вземат и румънски воини, които фактически освобождават Видин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай