Откриват 500 работни места в Хасково

Откриват 500 работни места в Хасково | StandartNews.com

Минимум 500 работни места ще открие Международния консорциум, които стъпва в Димитровград

Хасково. Минимум 500 работни места ще бъдат осигурени директно в работата на логистичния център и и терминалната част, която ще бъде изградена на гара "Север" в Димитровград от Международния консорциум от пет фирми, които идват в южния град с инвестиционно намерение за близо 100 млн.лв.

Голяма част от фирмите в консорциума са турски, които участват в мултинационални компании, работещи в Западна Европа, бившите азиатски републики на Съветския съюз, Русия, Дубай и Далечния Изток.
Инвеститорите са Ай Ти Ес , N+1 Daruma ,„Интертек", изпълнил проекти за милиарди по света и строител в момента на третият мост над Босфора. В консорциума е и мултинационалната компания „Алфа", в която участва и „Хупак" – водеща фирма в транспорта и логистиката, която управлява мрежа от 100 влакови композиции. Част от „Алфа" е и дружеството SASS, базирано в Швейцария, то специализирано в софтуерно обслужване на сателитна жп система.

„ По-голямата част от очакваните капитали за инвестицията ще дойдат от Швейцария", поясни Метин Гюрел, представител на ,„Интертек".
Тази инвестиция ще открие не само за региона на Димитровград нови работни места, но ще има и огромен ефект върху икономически растеж в цялата страна, смята още той.

Още през следващата седмица предстоят разговори с кмета на Бургас, който морският град да постави своите услови, както и възможностите на трите си пристанища, поясни кметът на Димитровград Иво Димов.
Изборът на инвеститорите е стоките към Русия от логистичния център в Димитровград да минават през пристанище Бургас.

В момента, в който приключат всички съгласувателни процедури и получат „зелена светлина" за старта на проекта си, от консорциумът залагат 1 година срок за изграждането на базите и старт на работата.

Първоначалният капацитет от товари, който ще се обработва на гара" Север" е от 15 до 30 влакови композиции на ден.

Освен това, покрай логистичния център в Димитровград ще влязат представители на 15-20 големи компании, чиито стоки се обслужват от „Алфа". Това означава поне още 150-200 работни места, коментира представителят от българската страна в Консорциума арх. Даниел Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай