Откриха жертвеник на Дионисий

Пазят в тайна мястото заради опасност от иманярски набези

Откриха жертвеник на Дионисий | StandartNews.com

Търговище. Рядък жертвеник от храм на бог Дионисий бе открит в района на поповското село Гагово. Историците от местния музей се натъкнали на находката при рутинни обхождания и превенция за посегателства върху недвижими културни ценности.

Жертвеникът е във вид на каменна маса с размери 100 на 60 сантиметра с декоративен фриз на лицевата страна с изобразени на него гроздове и една от горгоните. Плочата е открита начупена, но е запазена почти цялата и вече е пренесена в Историческия музей в Попово. Мястото на намирането няма да бъде съобщавано заради опасност от иманярски набези, поясниха археолозите.

Рядката находка е от изключително значение за проучването на интензивния живот през античността в района на Поломието. От музея вече обмислят допълнителни проучвания на мястото на откритието през пролетта.

За съществуването на голямо светилище на Дионисий в този район предположи още през 2008-ма година професор Николай Овчаров. Тогава той обяви, че главното тракийско светилище, за което говори още Херодот, е идентифицирано на Перперикон, но освен него в Родопите е имало още много други светилища, както и на север и на юг от Стара планина.

Откривателят на Перперикон беше категоричен, че навсякъде се е извършвал един ритуал, наречен “винено-огнен” ритуал. Върху гигантския олтар се е изливало виното от жрицата и се е палел огън, по височината, на който тя е гадаела. По данни на професора такъв олтар е открит и край Опака преди години. Имало е и втори, но той е изчезнал. Според Николай Овчаров, откриването на такъв гигантски храм на Дионисий в земята на гетите ще бъде от изключително значение за изследването на античната култура на север.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай