Откриха модерното депо за отпадъци на Видин

Откриха модерното депо за отпадъци на Видин | StandartNews.com

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева откри регионалното депо за отпадъци на Видинска област. Заедно с нея лентата прерязаха областният управител Момчил Станков, кметът на Видин Герго Гергов и представител на фирмата-изпълнител на проекта.

Изграждането на модерното сметище закъсня с една година заради появили се свлачищни процеси в района му. Разположено е на 13 км от Видин край село Жеглица на площ от 22 хектара. Капацитетът му е 516 000 т отпадъци, който ще бъде достигнат след 20 години.

Депото е изградено според последните европейски изисквания. Освен две основни клетки, то има и инсталация за компостиране и за улавяне на отделяните газове. Има и пречиствателна станция за отпадните води. Изградени са и съоръжения за преработка на строителни отпадъци.

Депото дава възможност за ликвидиране на сметищата на 11-те общини в област Видин. Стойността на сметището е 20 млн. лв. Те са осигурени от европейски фондове чрез програмата „Околна среда". Новото сметище дава работа на 12 души.

В момента в Северозападна България с финансиране от програмата „Околна среда" се изпълняват проекти за 675 000 лв., съобщи министър Василева. 13 от тях са пречиствателни станции за отпадни води, а 4 – регионални системи за управление на отпадъците. Чрез тези обекти се осигурява по-висок стандарт на живот на населението от този край, каза още министър Василева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай