Откриха мавзолей на римски легионер край Димитровград

Откриха мавзолей на римски легионер край Димитровград | StandartNews.com

Хасково. Мавзолей на римския легионер от тракийски произход Тит Флавий разкри екипът на д-р Веселка Кацарова, гл. асистент в Националния археологически институт с музей на БАН край единствения у нас Нимфеум.

В разкопките край Димитровградското село Каснаково се включи за ден и кметът на общината Иво Димов.
Градоначалникът си взе отпуск, за да сбъдне мечтата си макар за ден да е археолог.

Хората на д-р Кацарова са на терен в архитектурния комплекс, известен като Изворът на нимфите, от началото на септември.

Една от най-интересните находки на обекта е добре запазено мраморно стъпало със сандал, част от крак на статуя. Макар че е без пръсти стъпалото като цяло вероятно е било 42-43 размер.

Доктор Кацарова предполага, че тя е била изображение на самия Тит. Има намерено и парче от областта около коляното на женски крак. Вероятно от статуя на съпругата на римския войн Клавдия Монтана.

За двамата се знае, че са били верни един на друг. Според легендата от благодарност за верността й Тит изгражда светилището на Нимфите и й го посвещава. Над централния извор слага върху камъка и името си.

Разкритата от археолозите обредна сграда е сравнително малка, с размери 8 на 11 м., с две помещения. Едното от тях е било украсено с подова мозайка, разбита още в античността. Според д-р Кацарова зданието е свързано с откритата през 2007 година малко по-надолу жилищна сграда, която в момента се реставрира и консервира по проект на общината. Цялото имение през 2-3 век се е разполагало терасовидно по хълма източно от Извора на Нимфите.

Според кмета Иво Димов тепърва на мястото ще излизат още интересни находки. Според него като значимост архаичния комплекс край Каснаково може да се сравнява с прочутата вила „Армира" край Ивайловград. Затова кметът е твърдо решен да търси пари за разработването на цялостния архаичен комплекс както от общинския съвет на Димитровград, така и от Министерството на Петър Стоянович.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай