Откриха 2 магазина в античния град Хераклея Синтика

Откриха 2 магазина в античния град Хераклея Синтика | StandartNews.com

Благоевград. Екип от български и американски археолози изследва и това лято античния град Хераклея Синтика. Те работиха на терен от 2 юни до 9 юли и се натъкнаха на интересни и ценни находки. Разкрити бяха два магазина, търговските обекти са функционирали между 3 и 5 век след новата ера по време на римската епоха. Намират се в северната част на римския форум. В тях учените се натъкнали на нумизматика – много и различни монети, на архитектурни детайли. Намерени са мраморна и керамична украса, театрални маски, които най-вероятно са се е продавали в двата магазина. Търговските обекти са консервирани.

„Дейността ни се финансира основно от Американския научен център, който отпусна 50 000 долара. Ръководител на разкопките е доц. д-р Людмил Вагалински. До 2012 г. се трудехме през юли и август, но заради големите жеги вече работим основно през юни", заяви директорът на Градския исторически музей в Петрич Сотир Иванов. Откритите ценни находки са дадени за реставрация, след което ще бъдат изложени в залите на музея в южния град.

Античният град Хераклея Синтика се намира само на 1 километър от църквата на Ванга, в подножието на изгасналия вулкан Кожух. Някога е бил населяван от тракийското племе синти, за което споменават няколко древногръцки историци. Основан е около 300 г. пр. Христа от древномакедонския владетел Касандър. Специалистите попаднали и на гробове от раннохристиянски погребения. Открита е оброчна плоча с лика на богинята на възмездието Немезида, както и на различно въоръжение – стрели, оловни тежести за прашка. В музея се съхранява и монета с лика на римския император Флавий Маркиан.

„Навсякъде има поставени табели на български и английски език, които да ориентират туристите. Проблемът е, че и иманяри атакуват древното селище. Монтирали сме видеокамери в района. През деня сме осигурили и физическа охрана на античния град", каза още Сотир Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай