От столична община: Няма проблем да се пие бира в парковете

Наредбата ще преследва само пиянските изцепки и вандалските прояви

От столична община: Няма проблем да се пие бира в парковете | StandartNews.com

В момента реда на територията на Столична община и сигурността на гражданите се осигурява от документ, който е писан преди повече от 15 години. За да можем да отговорим на обществените очаквания на хората ние създадохме една работна група заедно със заинтересовани институции като СДВР, столичната пожарна, обяви пред БНР Иван Илиев, председател на Постоянната комисия по обществен ред и сигурност в столичния общински съвет. То  е един от вносителите наредбата. 

Този текст за алкохола, искам още веднъж дебело да подчертая смисъла на неговото включване, касае употребата на алкохол и нарушаването на обществения ред и спокойствието на гражданите. Т. е. ако вие спокойно се разхождате в парка и пиете бира, вие не попадате под санкциите на тази наредба,  Така че хората могат да бъдат спокойни. Тук става дума за пиянски прояви, за вандалски прояви, за девиантно поведение. Иначе наркотиците, те са засегнати в закон. Ние нямаме право да повтаряме текстове в закони, които вече съществуват, уточни Илиев. 

В самата наредба ясно е разписано какви са правата и задълженията на органите, които са компетентни по тази наредба. Те са изброени. Това е кметът на Столична община, районни кметове, представители на Столичния инспекторат, СДВР, пожарната и да не ги изброявам всички. А контролът по тази наредба се осъществява как то е записано в самата наредба , по два начина. Или чрез регулярните функции, които изпълняват тези органи, или по сигнали на гражданите,  каза още той.

Нарушителите получават акт и ако не внесат сумата, той се препраща към НАП. Представителят на Столична община каза и как хората могат да дадат своето мнение по документа: "На сайта на Столична община са качени и контакти, на които могат да изпратят хората имейл със своите мнение и предложения по конкретни членове на наредбата в срок до края на месеца. Освен това на 19-и ще имаме представяне и обществено обсъждане в Столична община с гражданите".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай