Осъдиха мъж изял костенурка

Осъдиха мъж изял костенурка | StandartNews.com

Варна. Варненският окръжен съд наложи наказание пробация за 8 месеца на Марин Маринов от Девня, който убил и изял костенурка от глад, съобщиха от пресслужбата.

Нещастното влечуго било от категорията на защитените от Закона за биологичното разнообразие. На 25 май безработният Марин отишъл в градината, в която отглеждал домати и сред високите треви видял костенурка, като решил, че може да се нахрани с нея. Той показал плячката си на комшията и му разкрил намеренията си спрямо животинчето. Съседът натопил обаче Марин в полицията, но докато пристигнат ченгетата било късно-мъжът видял сметката на костенурката. Той чистосърдечно си признал пред полицаите, че я е изял от глад.

Експерти установили, че животното е от вида Testudo ibera - "Шипобедрена сухоземна костенурка", която е от защитен от ЗБР вид. Член 278д от НК посочва, че който унищожи екземпляр от европейски или световно защитени диви гръбначни животни или екземпляр от вид, защитен от ЗБР се наказва с лишаване от свобода до 5 години, както и с глоба от 5000 до 20 000 лева.

59- годишният мъж постигнал споразумение с Варненска окръжна прокуратура и през следващите 8 месеца ще има задължителни срещи с пробационен служител. За същия период от време, два пъти седмично Маринов ще се регистрира и по настоящ адрес.

Споразумението влиза в сила веднага.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай