Оправдаха и тримата обвиняеми за първата кражба на танк у нас

Оправдаха и тримата обвиняеми за първата кражба на танк у нас | StandartNews.com

И тримата обвиняеми за първата кражба на танк в историята българската армия бяха опрадани. Военният съд Сливен оневини изцяло майорът от резерва Алексей Петров и двамата немски граждани Томас Майер и Матеус Гмайнер. Оправдателните присъди прочете съдията по делото полковник Тодоров.

Това стана 7 и половина години след като „Стандарт" първи съобщи за кражбата на танк „Майбах" от граничната полоса.

„Присъдите ще бъдат протестирани от прокуратурата. Не искам да коментирам, но само да припомня че друг състав на Военен съд Сливен даде две присъди по 4 години ефективно и една условна за тримата обвиняеми", заяви пред Стандарт полковник Христо Тинев, говорител на Военно-окръжна прокуратура Сливен.

Двмата немски граждани бяха съдени задочно. Оказа се, че съдът в в Мюнхен не уважава искането за екстрадиция на немските граждани. През зимата на 2007 те бяха арестувани и държани в следствен арест. След пускането им под домашен арест немците заживяха на хотел в Ямбол, от където избягаха минавайки нелагално границата. Междувременно майор Алексей Петров успя да се пенсионира и днес е офицер от резерва. Все още не е ясно кога делото ще се гледа във Военно-апелативния съд в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай