Окупираха затворения плаж във Варна (ОБЗОР)

Окупираха затворения плаж във Варна (ОБЗОР) | StandartNews.com

Варна. Окупиран от плажуващи се оказа в събота сутринта затвореният Офицерски плаж във Варна. Той е забранен за използване от властите, тъй като в морската вода в района бяха регистрирани завишени стойности на бактериите ешерихия коли и чревни ентерококи.

Въпреки предупредителни табели обаче забраната не се спазва. Плажът и вчера бе пълен със семейства с малки деца, както и с много младежи. "Не се притесняваме от нищо и спокойно се къпем в морето. Ако има риск на този плаж, то едва ли на другите плажове е по-сигурно. Ако има някаква зараза във водата, тя едва ли ще стои мирно само в този периметър, за това е излишно да се плашим", коментираха плажуващи в района.

Според здравните инспектори в РЗИ-Варна морската вода има функцията да се самоочиства, но ентерококите във водата са индикатор за късно замърсяване и обичайно бележат устойчивост и поради това отпада по-бавно. Забраната бе наложена в началото на месеца поради завишените им стойности. Нивото на ешерихия коли влезе в допустимите граници преди дни.

В останалите изследвани пунктове по Варненското черноморско крайбрежие, пробите морска вода отговарят на изискванията по изследваните микробиологични показатели.

Продължава учестеният мониторинг на водата за пиене в район "Аспарухово" и община Аксаково, съобщиха още от РЗИ-Варна.

След големите валежи варненските плажове са достъпни за туристите, оправени са и няма проблем с тяхното използване, съобщи Лавренти Силов, специалист по водно спасяване към Областния съвет на БЧК - Варна. Той допълни, че на някои плажове все още има нужда от малки ремонтни дейности, но като цяло ситуацията е нормална, същото се отнася и за плажа в "Аспарухово", който най-много пострада от наводненията. Според Силов концесионерите на пострадалите от валежите плажове също са се погрижили да ги приведат в нормален вид за сезона. "Възстановяването на пострадалите плажове по Северното Черноморие не може да стане с магическа пръчка, а трябва време и средства", посочи Силов пред Фокус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай