Огнище на бруцелоза в с. Кочан

Огнище на бруцелоза в с. Кочан | StandartNews.com

Към момента няма симптоми на заболяването сред местните хора, заяви кметът на община Сатовча Арбен Мименов
Огнище на бруцелоза стресна хората в сатовчанското село Кочан. Местните жители са притеснени, но засега няма паника, вземаме всички предпазни мерки, увери кметът на община Сатовча Арбен Мименов. 20 овце в стадото от над 200 животни а животновъда Пламен Кисьов са дали положителен резултат за болестта след взетите от тях проби. Веднага е наложена забрана за придвижване на животните от и към населеното място. Всички заразени четириноги са изолирани и ще бъдат умъртвени по хуманен начин. След това те трябва да бъдат изгорени, а не загробени. Затова се очаква от екарисафа във Варна да изпратят специален автомобил, който да извози евтаназираните овце. В момента болните овце са в обор на километър край селото. Заради проблема областният управител на Благоевград Бисер Михайлов свика спешно в петък Областната епизоотична комисия. На срещата стана ясно, че служители на Областната дирекция по безопасност на храните и ветеринарните лекари правят инвентаризация на всички домашни животни в населеното място. Ще се извърши и задължителната дезинфекция. Ще се проучи дали стопанинът на болните животни не е давал хранителни продукти – мляко и месо, на свои съселяни или в близки населени места. Ако това се е случило, ще се изземат останалите количества от лично приготвените храни. Успокоително е, че към момента от взетите от останалите стада и животни проби няма нито една положителна. Но ще се провери дали няма докарани животни от други райони на страната, както и за нерегламентиран внос на четириноги.


„Надявам се, че никой не е пил сурово мляко, да не говорим за сурово месо. Пък и данните са, че скотовъдецът е предавал млякото на мандри, а там то минава термична обработка. Видях се с него тази сутрин, изглеждаше добре, увери ме, че няма никакви симптоми на заболяването. Но ще се направят изследвания на него и семейството му. Категоричен бе, че не е купувал нови животни от други места", уточни кметът Мименов, който по професия е ветеринарен лекар. Засега няма информация за заболели хора, но наши служители ще са в понеделник в село Кочан, за да вземат проби от всички, които са имали досег със заразените животни и с животновъда, казаха от Регионалната здравна инспекция.


Стадото с болните овце е изолирано в отделен обор, но пашуването е ставало в едни и същи местности с други стада. „Притеснени сме всички и трябва да се вземат спешни мерки, защото болестта не е елементарна, а най – лошото е, че е зоонозна и се предава по много лесен път чрез млякото, месото, дори и по въздушен път, ако има остатъци от бактерията върху вълната", посочи управникът Мименов. Към момента няма хора от селото, които да се оплакват от симптоми на заболяването. Хората могат да се заразят чрез контакт с болно животно и при консумация на сурово мляко или не добре термично обработено месо. Най-честата симптоматиката при заболелите животни е повишена температура, подути стави и болки в тях. Заразата става с директен контакт между здрави и болни животни. Замърсени с причинителя фуражи, оборудване, водопои, превозни средства и постеля също могат да бъдат източник на заразата, допълни кметът. Апелът към фермерите е при съмнения за болни животни или при възникнали допълнителни въпроси да се обръщат към ветеринарния лекар, обслужващ обекта или към този, които отговаря за съответната община.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай