Огън на свободата запалиха патриоти

Огън на свободата запалиха патриоти  | StandartNews.com

Огън на свободата горя в Разлог по идея на местни патриоти. С тържествена заря-проверка бе отбелязан Националния празник на Република България в града. Пред паметника на Васил Левски в града венци и цветя поднесоха представители на местната власт, на институции и партии, граждани и ученици.

След петстотингодишно османско владичество България получава своето Освобождение след Руско-турската война /1877-1878/. Обявяването й е посрещнато с нескрита радост и в Разложко. Силно изразена е готовността на населението да участва в нея, в редовете на българското опълчение се включват десетки жители на Разлог, които показват безстрашие и жертвоготовност в боевете. Част от опълченците взимат участие в боевете при Шипка. Българската независимост идва с подписването на Санстефанския мирен договор.

„Пътят до 3-ти март минава през хайдушките пътеки, минава през нелегалните комитети на Левски, узрява в саможертвата на априлци, изкачва стромните сипеи на Ботевия връх Вола, за да се стигне до тази свещена дата. Със синовна признателност си спомняме и за хората от Разложкия край, жертвали живот, здраве и имот, за да живеем в свободна България, като част от голямото европейско семейство. Нека пазим паметта на поколенията в новото време, защото народ, който пази и почита своето минало, е достоен да изгражда добро бъдеще за идните поколения!", каза в словото си зам.-кметът на общината Венцислав Гърменов.

Народният певец Янко Неделчев изпълни обичани песни от Македонския край, а вечерта завърши със запалването на огъня на свободата и празнични фойерверки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай