Одрин отказва от побратимено Хасково заради парк „ Арменци"

Одрин отказва от побратимено Хасково заради парк „ Арменци" | StandartNews.com

Кметът на турския вилает Одрин Реджеп Гюркан обяви в официално писмо, разпространено чрез бюлетина на общината му, че замразява договора за побратимяване с община Хасково от 1997 година.

Писмото е от 21-ви април и е адресирано до кмета на Хасково Георги Иванов.

В него турският кмет съобщава на българския си колега, че предприема крайната мярка заради факта, че преди месец общинския съвет на Хасково е взел решение да именува един от градските паркове „Арменци".

Кметът на Одрин пише в писмото до хасковския градоначалник, че се чувства разтревожен и огорчен от еднопосочното решение на Хасково за избора на името на парка, без да вземе предвид историческите условности.

„Това едностранчиво разглеждане, хвърля дълбока сянка върху добросъседските отношения между приятелска България и Република Турция, между град Одрин, който е вратата на Рупублика Турция към Балканите и град Хасково.", се казва още в писмото на Реджеп Гюркан.

Турският кмет посочва и, че заради избора на име на парк „Арменци", икономическите , търговски, социални и културни връзки между двете общини са под сериозна заплаха.

На 22-ри април кметът Георги Иванов все още не беше получил официалното писмо на турския си колега. Той обаче лаконично коментира, че не възнамерява да вземе отношение и под внимания броженията и доводите на Гюркан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай