Общините с Взаимоспомагателна каса за бедствия

Общините с Взаимоспомагателна каса за бедствия | StandartNews.com

Има заявен интерес от японски донори, каза Гинка Чавдарова , шеф на НСОРБ

Взаимоспомагателна каса на общините ще помага на кметовете още в деня, в който обявят бедствено положение. Това съобщи във Варна Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България / НСОРБ/. В момента се създава общински фонд „Солидарност", като 70 общини са дали съгласие да членуват в него. Но условието е да има решение на Общинските съвети ,като срокът да се заяви членство, е до края на март, посочи Чавдарова. Минималната еднократна вноска за участие е 1300 лева, а минималната годишна е 300 лева. Всеки местен парламент ще гласува и ще реши размера на вноската на всяка община според възможностите й.

Кмет на населено място щом обяви бедствено положение, още в същия ден само срещу един формуляр получава пари за спасителни дейности- при това до троен размер на вноската на общината, обясни схемата Чавдарова. Фондът ще работи и ще се управлява на принципа на Взаимоспогателна каса. Вече има желание от донори, като например от японски неправителствени организации. Тяхното условие е парите да се контролират и управляват честно, каза шефката на НСОРБ.

В бюджетите си за 2015 г общините масово са заложили пари за превенция срещу бедствия и аварии, за да намалят първопричините за тях, посочи Чавдарова.

Местна власт бие тревога, че общините нямат инвестиционен ресурс, за да посрещнат очакванията на гражданите си. Всички пари отиват за съфинансиране на проектите от първия програмен период.Дори и да се отворят някои мерки през 2015 г няма как да дойдат все още европари за инвестиции. От началото на февруари влезе забраната за теглене на кредити, а и в годината преди изборите никой няма да вдигне местните данъци и такси, за да се увеличи ресурсът, коментира Чавдарова.

Финансовите корекции висят като дамоклиев меч с натрупани милиони за сметка на общините, които не са виновни за несъответствие на българското с европейското законодателство, а трябва да плащат. Някои от тях са на ръба на фалита, коментира тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай