Общинари и фолклористи на нож за мегасъбор

Общинари и фолклористи на нож за мегасъбор | StandartNews.com

Спор за търговски такси заплашва да провали четвъртото издание на фолклорния събор "Лудогорие" край Разград, стана ясно след последната сесия на местния парламент.

Организаторите на феста, който стартира през лятото на 2013 година с възстановка на сватбата от филма "Време разделно", са на път да преместят празника на поляната край Петропавловския манастир в Балкана, недоволни от решението на местната управа в Разград, която иска да обложи щандовете на събора с такси от 1,15 лв. на кв. м на ден. Три общини - Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица, са съгласни да домакинстват на събора ни, без да товарят търговците с налози, обясни Валентин Димов, председател на сдружението, което миналата година опита да постави рекорд на Гинес, като събра в местността Пчелина край Разград над 3 хил. сватбари на традиционна тракийска венчавка.

Кметът на Разград Валентин Василев е непреклонен в искането си търговците да платят на общината, задето печелят на нейния терен. Той обясни, че общината предоставя за нуждите на събора безплатно сцена, шатри, дърва за курбана на гостите. Мнозинството от съветниците се дистанцираха от проблема и се въздържаха да гласуват предложението на свои колеги, за промяна в наредбата, която да разреши безплатната търговия. Общинарите смятат, че този спор трябва да се реши в диалог между кмета и фолклористите. Така бъдещето на събора остава под въпрос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай