Община Варна чака да си върне тази седмица Юнашкия салон

Община Варна чака да си върне тази седмица Юнашкия салон | StandartNews.com

Варна. След близо 14-годишно чакане още тази седмица община Варна се надява да върне собствеността си върху емблематичния за града и спорта Юнашкия салон.Това трябва да стане при визитата в морската столица в четвъртък на министъра на младежта и спорта Красен Кралев,който сигурно ще връчи символично ключа на кмета Иван Портних.

Проектът за реставриране на Юнашкия салон във Варна мина на обществено обсъждане за неговите функции, интериор и визия на сградата. Той е изготвен по задание на Националната спортна зала.Архитект Константин Пеев е проектант на реновацията на Юнашкия салон.

В сутерена е планирана тренировъчна спортна зала за волейбол, бадминтон, билярд, борба, бокс, джудо, айкидо, кикбокс, както и съблекални с душове и санитарни възли, технически помещения. Има намерение да бъде оформен и банков трезор в северозападната част на сутерена. В партера се предвижда музейна експозиция, банков офис, офиси, телефонна централа, галерия към залата. На втория етаж пък се предвижда да се премахнат зидовете пред балконите, както и преградата между коридора и спортната зала, за да се приобщят към пространството на залата като сепарета. Останалите помещения се планират за офиси.

При реализирането на проекта водещо ще бъде запазване на културно-художествения облик на сградата в автентичните й части.

Средствата за реализирането на реставрацията би трябвало да дойдат чрез заем по програма JESSICA. Касае се за до 1.8 млн. лева.

Част от присъстващите спортни дейци в залата изразиха несъгласие с представения проект и идеята за разполагане на банков офис и телефонна централа в сградата, както и съвсем ограниченото място за музейна експозиция.

Юнашкият салон е построен в началото на 90-те години на 19 век. Градежът е струвал 45 хил. златни лева, дарени от Община Варна и клуб „Черноморски юнак". През 1982 година е обявен за паметник на културата. През 1995 година е актуван като общинска собственост. След 2000 година се вписва в активите на Национална спортна база.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай