Община помага на старите хора

Община помага на старите хора | StandartNews.com

Стара Загора. Старозагорската община ще разкрие няколко работни места за лични асистенти в помощ на възрастните хора, които са на домашен социален патронаж. Услугата ще бъде финансирана от общинския бюджет и вероятно ще започне да се предлага още от октомври тази година. Това съобщи шефката на отдел „Здравеопазване и социални дейности Антония Тодорова в петък.

Общинарите се убедили в необходимостта от тази социална услуга в хода на европроекта „Помощ в дома за лица с увреждания". В рамките на година и половина неоценима помощ в бита, социалното и комунално-битово обслужване са получавали 91 старозагорци с различни физически увреждания.

За тях са се грижили 38 лични асистенти на трудов договор. Обща сума – малко над 235 хил. лв, за изпълнението на проекта е била осигурена от оперативната европрограма „Развитие на човешките ресурси". „Надяваме се, че и през новия програмен период на ЕС, ще има достатъчно възможности за разширяване грижата за хората от третата възраст", добави д-р Тодорова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай