Община Каварна е първата, която има план за устойчива градска мобилност

Община Каварна е първата, която има план за устойчива градска мобилност | StandartNews.com

Община Каварна е първата българска община, която разполага с План за устойчива градска мобилност, койте е факт в рамките на проект SEEMORE на ЕК. Чрез плана ще се осигури изпълнението на политики, насочени към намаляване на замърсяванията на околната среда, подобряване на привлекателността на туристическите дестинации в региона и превръщането на транспорта в ресурсно ефективен отрасъл. Като очакван ефект е заложено увеличаване на туристите в региона, разкриване на нови работни места и подобряване качеството на живот в града.

Планът е разработен за период 2015-2020 г., като предстои да бъде подложен на публично обсъждане, преди да влезе в зала за одобрение от Общинския съвет през април. Целта на плана е Каварна да стане още по-атрактивна екологична дестинация. В дългосрочен план до 2020 година се предвижда изграждането на велоалеи от Каварна до Нос Калиакра и от центъра до стадиона, където се организират мероприятия. В краткосрочен план ще бъдат приложени рекламно-информационни и административни мерки, които да допринесат за популяризирането на Плана, както и за включването на всички заинтересовани страни в по-нататъшното планиране на мобилността.

За реализиране на паркинг политиките се предвижда обособяването на синя и зелена зони за паркиране, съответно в централната част и до плажната ивица, както и обособяване на платени паркоместа по време на културни и други събития с обществен характер, само за дните на проявите. Предвидени са и други дългосрочни мерки, свързани с насърчаване използването на водния транспорт от туристи, като алтернатива на съществуващите форми на мобилност в региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай