Обещаха да подготвят Ларгото за зимата до 20 дни

Обещаха да подготвят Ларгото за зимата до 20 дни | StandartNews.com

София. До началото на учебната година Ларгото ще бъде подготвено да посрещне есенно-зимния сезон, заявиха служебният министър на културата Мартин Иванов и кметът на София Йорданка Фандъкова на съвместна пресконференция.

Фандъкова и Иванов са се договорили и са поели ясни ангажименти какво ще правят двете институции в следващите 20 дни, предаде БГНЕС.

Целта е била Ларгото да посрещне есенно-зимния сезон по начин, който да не поставя богатствата на София на риск, подчерта тя.

"Трета поредна година не може да се довърши този изключително важен проект, който започнахме със строителството на метрото", припомни тя. Министерство на културата защити европейски средства, но заради непрекъснати съдебни жалби процедурата не може да приключи, съжали тя като настоя, че това не означава, че този проект трябва да се руши. "Този служебен министър няма никаква вина за това, но той пък пръв от последните министри пое личен ангажимент и специално му благодаря, защото без личния му ангажимент се опасявам, че отново ще зациклим", посочи Фандъкова.

По думите й, тя е изпращала многократни писма както до предишния редовен министър, така и до предишния служебен такъв.

Специалисти от Музея за история на София ще извършват временна консервация, а Министерство на културата със свои експерти ще извършват отводняване, като ще бъдат поръчани специални отводнителни помпи. До тяхното пристигане Столичната община ще отводнява със своя техника, а "Зелени системи" ще почистят тревите в Ларгото, обясни Фандъкова.

Кметът на София призна, че очаква този проект да се превърне в най-голямата атракция в града и благодари на служебния министър, че още от първия ден е поел ангажимент и е показал, че "не се бои от предизвикателства". Време няма, настоя Фандъкова и добави, че е много важно до 15 септември обектът да бъде подготвен за зимата.

По отношение на разговорите си с Петър Стоянович Фандъкова посочи, че те са били "постоянни и приятни, но очевидно безрезултатни".

"Поемаме на ръчно управление обекта", призна Мартин Иванов. Ларгото се намира в центъра и в него е заложено запазването на изключително ценни свидетелства за българската и европейската история, добави той. По думите му, не трябва да се допуска след години децата ни да ни попитат какво направихме и защо позволихме това, което времето е запазило 20 века, да бъде унищожено за 2 или 3 години.

МК поема ангажимент и с помощта на вицепремиера Христосков по програми за временна заетост ще бъдат осигурени работници, които ще подменят арматурните найлони на Ларгото, ще укрепят обектите с чували с пясък, ще се премахне тревата и т.н., а до пристигането на помпите общината ще отводнява, обясни министърът. Всяка сутрин служител на министерството ще посещава обекта, а в най-скоро време Иванов и Фандъкова ще направят и изненадваща проверка, за да се убедят лично в спазването на сроковете.

Липсата на координация струва много, този обект няма стойност и ще бъде престъпление ако двете институции си прехвърлят топката и се сочат с пръст, обяви Иванов, според кого "Ларгото е твърде голямо за всяко едно его". Това ще бъде третата зима, която Античният комплекс "Сердика" ще посрещне под снеговете, припомни той и изрази надежди скоро да приключи съдебната сага, защото истинското трайно решение ще дойде само с реализирането на проекта, а сегашното решение макар и крайно необходимо, е само временно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай