Нови жилища за 280 роми във Видин

Нови жилища за 280 роми във Видин | StandartNews.com

Църквата подкрепи проекта на кмета Герго Гергов

Кметът на Видин Герго Гергов откри новопостроени жилища за 280 социално слаби граждани, повечето от които роми от града. Проектът на общината „Съвременни социални жилища за слаби и маргинализирани групи" е пилотен за страната. Финансирането му е осигурено от европейската програма „Регионално развитие" и държавния бюджет. Стойността му е 3 951 111 лв.

За година време в квартал „Гео Милев" на Видин са изградни 4 нови двуетажни сгради, в които има 30 жилища, тип мезонети. Във всяко има по 2 спални, дневна, кухнески бокс и санитарни възли на всеки етаж. За същата цел са преустроени и модернизирани 9 съществуващи едноетажни сгради в квартал „Строител", в които са оформени 50 апаратамента.Всички жиилща са снабдени с климатици. Жилищата са обзаведени и в тях скоро ще се нанесат първите новодомци. Районите на жилищните сгради са благоустроени с места за отдих и разходки.

Това е нов подход при решаване на проблемите на социално слабите хора, многодетните и ромите, обяви Герго Гергов. Така ние ги приобщаваме към обществото. Основната ни цел е да подобрим условията им за живот и да създадем условия за заетост и образование, изтъкна кметът.

Това не са центрове за настаняване, нито болнични заведения, изтъкна Гергов. Новите жилища са училище за граждани. Надяваме се настанените в тях да заживеят по правилата на нашето общество – да се трудят, да водят децата си на училище и доктор. Надяваме се между тях да растат наши бъдещи колеги, приятели на нашите деца и защо не новият кмет на Видин. Убеден съм, че това е пътят за решаване на социалните различия между гражданите. Готов съм да споделя опита на общината във Видин с останалите общини, с държавата. Не противопоставяния като в Гърмен, а създаване на условия за трудолюбие и зачитане на законите, изтъкна кметът.

Църквата в лицето на архимандрит Антим подкрепи проекта на общината и изрази желание да работи заедно с местната власт за изграждане на ново отношение към живота у настанените в новите жилища.

Социалните жилища стават общинска собственост. Наемателите ще могат да ги ползват за срок от 5 години. Цената на наема е 1 лв. за кв. м. Това означава, че зай-голмите жилища ще се плащат месечно по 95 лв., а за най-малките – по 40 лв.
Проектът на общината е разработен заедно с немската компания NH Projekt Stadt, специализирана в изграждането и управлението на социални жилища в Европа.

Освен във Видин, пилотно социални жилища изграждат и общините в Бургас, Дупница и Девня.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай