Нови свлачища в Пловдивско застрашават детска градина

Нови свлачища в Пловдивско застрашават детска градина | StandartNews.com

Детска градина е застрашена от активизирали се нови свлачища в  община Лъки, Пловдивско. Това каза за „Фокус" кметът на общината Валентин Симеонов.

Близо 40 коли земна маса са изнесени оттам за два дена. Целият скат се е свлякъл, уточни Симеонов. Досега не се е наложило евакуиране на децата, тъй като са предприети незабавни действия по разчистването. Но първият ден децата са изкарали на отопление с твърдо гориво, тъй като е било прекъснато електрозахранването.

По думите му вече е изготвен проект и документите са подадени в Областната управа и Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, каза Симеонов. Там ще са нужни около 220 000 лева. В Лъки се е образувало и срутище тези дни, което заплашва джамия и жилищен блок с 24 семейства, каза Симеонов. Там също се подготвя проект. Ще са нужни около 250 000 лева. 3Единият ъгъл на храма е във въздуха, там са преустановени всякакви обреди, не се допускат хора. Блокът пък е в съседство с джамията, той е с обратен наклон е и всеки момент може да падне.

Хората засега не са евакуирани. Пътят, който свързва общена Лъки с областния център Пловдив също е в много лошо състояние, каза Симеонов. От Юговско ханче нагоре има много свлачища и пропадания на пътя. Има опасност от цялостното му откъсване. Жителите на общината се молят да не вали в събота и неделя, тъй като обстановката още ще се усложни. Обходният път е с над 120 км по дълъг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай