Нови паркове ще красят Града на липите

Нови паркове ще красят Града на липите | StandartNews.com

Стара Загора. В момента Старозагорската община проектира нови паркове и градини, които ще бъдат изградени с със средства по оперативна европрограма „Регионално развитие". Сред тях е и големият парк, над 60 дка, който ще бъде създаден на мястото на бившите артилерийски казарми. Това съобщи Бистра Ангелова, главен експерт в общинския отдел „Инвестиции и управление на проекти". Щяла да се проведе и есенна кампания за ново улично озеленяване. Работна група от специалисти пък изработвали промени в наредбата за изграждане и опазване на озеленените площи и растителността на територията на общината.

Със зелените си дворове, проектирани през 20-те години на миналия век като копия на европейските царски дворове, Градът на липите заема днес важно място в съвременното парково изкуство. В момента в паркове, градини и по улиците растат над 140 вида различни дървета и храсти. Това пък подчерта старозагорецът Димитър Николов, председател на Съюза на ландшафтните архитекти у нас по повод гостуването на националната изложба "Ландшафтната архитектура в България - Минало-Настояще-Бъдеще". Общо 30-те табла, които ще бъдат експонирани в градския парк „5-ти октомври", показват най-добрите примери от практиката на ландшафтните архитекти в България.

В Стара Загора, като град с дългогодишни традиции в озеленяването, различните ландшафти са играли изключителна роля в културната, екологичната и социалната сфера, подчертаха ландшафтните архитекти. Според тях Градът на липите е един от най-озеленените градове в България, с най-много зелена площ на жител и улично озеленяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай