Нова тапа по "Черни връх"

Нова тапа по "Черни връх" | StandartNews.com

Строителството на станция "Витоша" започва днес

София. Нова тапа очаква шофьорите по столичния булевард "Черни връх". От 1 август започва строежът на метростанцията в квартал "Лозенец" и тунелът до нея. Тя ще се казва "Витоша" и ще бъде разположена между улиците "Сребърна" и "Филип Кутев". Новият участък започва от метростанция "Джеймс Баучер" и е дълъг 1.3 км. По план строителните работи трябва да продължат 22 месеца и да приключат до 1 юни 2016 г.

Удължението на метрото ще става под земята, без да пречи на движението. Разкопаване ще има и на самата метростанция. Така строителните работи ще доведат до нова тапа за движението в столицата от петък. За около година до следващата есен поетапно колите ще се движат само в две платна по булевард "Черни връх" в участъка от трамвайното ухо "Хладилника" до ул. "Сребърна" и ул. "Филип Кутев". Движението към центъра ще е със заобикаляне през ул. "Тодор Каблешков", "Емилиян Станев" и "Хенрих Ибсен".

Столичният кмет Йорданка Фандъкова призова шофьорите да използват алтернативни трасета. "Неслучайно изчакахме да пуснем движението по новото кръстовище при Семинарията, за да може хората, които идват от Южната дъга, да използват Симеоновското шосе, "Драган Цанков", а след 15 септември и обновеното Цариградско шосе", заяви Фандъкова.
Заради строителните работи от 1 август се скъсява маршрутът на трамвай номер 10. Той ще стига до бул. "Джеймс Баучер". Заместващ автобус от кръстовището при бул. "България" и "Черни връх" ще вози до ул. "Филип Кутев".
Живеещите в участъка със строителни дейности ще могат да паркират колите си в близкия буферен паркинг до станция "Джеймс Баучер", съобщи шефът на Метрополитен Стоян Братоев. Районният кмет ще раздаде на собствениците на автомобили талони, с които те ще може в следващите 12 месеца да ползват паркинга.

Проектът за разширение на втория лъч на метрото е включен в оперативна програма "Транспорт" за програмния период 2014-2020 г. Столична община започва изграждането на новата метростанция със собствено финансиране, а по-късно, когато оперативните програми бъдат подписани, средствата ще бъдат възстановени. 21.7 млн. евро ще струва разширението на метрото до ул. "Сребърна". Бъдещите планове са вторият лъч да бъде удължен с още една станция в посока Витоша.

Още 90 000 се возят под земята след 9 месеца

Нови 90 000 пътници ще се качат на метрото след 9 месеца. За април 2015 г. е планирано да бъдат пуснати в експлоатация двете разширения на първия метродиаметър - към летището и към "Младост".

"Строителните работи вървят в график, до момента е свършена 65-70% от работата в двете направления", посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която вече инспектира изграждането на метростанцията при летището.
В момента около 330 хиляди души всеки ден използват метрото и всички се уверихме, че това е най-бързият, евтин и екологичен транспорт, заяви Фандъкова. С новата подземна метростанция по бул. "Черни връх" пък се очаква броят им да нарасне с над 28 000 дневно. Догодина София вече ще има над 40 км подземни трасета.

Стигаме за 20 минути от центъра до летището

София ще е единствената в света столица, в която от метрото пътниците ще влизат в летището. Изходът на метростанцията до Терминал 2 е на метри от залата за излитащи. Това ще е голямо удобство, защото само за 20 минути ще се пристига от центъра до аеропорта, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.

По четирите нови метростанции до летището вече започва вътрешното оформление. То е дело на български архитекти. Една от най-атрактивните ще е последната станция, която е на нивото на Терминал 2. Влакът ще спира във внушителна остъклена зала, в която между пейките ще има огромни кашпи с живи дървета. В този участък две от метростанциите са над земята.

В график е и интериорното оформление на трите станции в посока към Бизнес парка в "Младост". Всички те ще са с енергоспестяващо LED осветление и ефектен цветен гранитогрес.

По план станциите трябва да са завършени в по-голямата си част до края на септември. Дотогава трябва да приключи и полагането на релсовия път и да започнат изпитанията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай