Нова чешма чака „най-гиздавата мома” в Разград

Нова чешма чака „най-гиздавата мома” в Разград | StandartNews.com

Конкурсът „Мис носия" част от програмата на фолклорния събор „Лудогорие" през юли

Нова чешма, съградена от фолклористи, бе осветена на Гергьовден в туристическата местност „Пчелина" край Разград. Инициатор на дарителската акция е председателят на сдружение „Лудогорие" Валентин Димов, известен като организатор на големите събори с възстановките на български сватби.

Чешмата ще бъде част от атракциите на събора тази година, на който се очаква да се съберат над 20 хиляди посетители, за да слушат надпяванията на 200 фолклорни състава от цялата страна. Пред двата й чучура ще бъда организиран конкурсът „Най-гиздава мома". Облечени в носии красавиците ще разиграват задявките с ергени, които в миналото били неизменна част от живота на младите, а жури ще оценява артистичността и чара на хубавиците.

Интересът към предстоящия събор е огромен." Досега са резервирани 57 хотела в Разград, Търговище, Попово и околните градове. Вече препращаме бъдещите гости в Русе. Ще построим и два палаткови лагера" за по 1000 души всеки", признава Валентин Димов.

Гостите на българската сватба, която ще кандидатства за Гинес, ще бъдат разположени на 9 трапези на земята. Предвидени са 300 бали със слама за сядане. Възстановката предвижда 500 мъже , облечени в хайдушки носии, и скрити в гората, да се присъединят към сватбарите в разгара на тържеството, както е било в миналото.

Мащабният събор ще започне на 3 юли и ще продължи 3 дни. За да се избегнат задръстванията общината ще прекара специално горски път, който да осигури обходен маршрут за хилядите автомобили , които се очаква да докарат фолклористите и публиката край Разград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай