Нов площад и фонтани със звук и светлина в ларгото на Стара Загора

Нов площад и фонтани със звук и светлина в ларгото на Стара Загора | StandartNews.com

Стара Загора. Пространство с ясна и хармонична визия, с единна настилка от гранитни плочи и обособяване на три зони – търговска, пешеходна и рекреационна. Така трябва да изглежда пешеходната зона по централния булевард „Цар Симеон Велики" според младите старозагорски архитекти Пламена Аврамова, Александър Бакърджиев и Велимир Георгиев.

Пред общината пък да бъде обособен площад с ниска сцена, с екран зад нея в западната част, за обществени и културни прояви. Фонтани със звук и светлина, рамкирани от широколистни дървета ще допълват модерната визия в центъра на Стара Загора. Началото и края на пешеходната зона да бъдат отделени от улиците за движение на автомобили с вертикален акцент – реплика на птицата Феникс пред общината, както и „умни колчета", предлагат още младите архитекти. Техният идеен проект за нов облик на ларгото, представен на общественото обсъждане заедно с други проекти за модернизиране на градската среда, бе определен като модерен и иновативен.

„Лично се запознах с предложенията, според мен те са много интересни. Проектите реално ще бъдат изпълнени в следващите 4-5 години", заяви старозагорският градоначалник Живко Тодоров, който благодари на екипите за добрата и експресна работа.

Общинари, специалисти, граждани заедно поставиха на обществена оценка идеите на 7-те арихтектурни екипа за обновяване на областния град, избрани чрез открита процедура за обществена поръчка. Гражданството бе много активно в дискусията. Аплодира някои от разработките като в театър и направи редица конструктивни предложения по други. Общественият форумът бе част от реализацията на проекта за създаване на проектна готовност на Старозагорската община за новия програмен период на ЕС – 2014-2020 г. Разработките, които ще бъдат финансирани от досегашната регионална програма, трябва да бъдат готови днай-късно до година и половина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай