Нов парк израства в Града на липите до края на годината

Нов парк израства в Града на липите до края на годината | StandartNews.com

Стара Загора. Нов зелен оазис за спорт и развлечения ще зарадва старозагорци до края на годината. Новият парк ще бъде на площ над 80 дка на терена на бившите артелирийски казарми, който бе дарен неотдавна от военното министерство на Старозагорската община.

Изграждането му ще струва малко над 4 млн. лв и се финансира от правителствената програма „Региони в растеж" на бившия кабинет на Пламен Орешарски. Договорът с главния изпълнител - консорциум от три фирми, две строителни и една проектантска, бе подписан от старозагорския градоначалник Живко Тодоров в сряда.

„Краткият срок до 15 декември, не ни притеснява, тъй като изпълнителят гарантира, че ще работи едновременно на няколко фронта", успокои кметът.

Проектантите и строителите гарантират, че ще запазят ценните дървесни видове в бившото военно поделение, които щели да се впишат в общия зелен пояс. В центъра на парка ще бъде обособен площад с открита сцена за различни представления и спектакли на открито. Зоните за атракции и отдих пък включавт изкуствени езерца с водоскоци, обособяването на алпинеум, липадариум и др. Целият парк ще бъде наситен и със спортни площадки за занимания на открито – по баскетбол, волейбол, бадминтон, фитнес и др.

Вторият етап от социализацията на новата зелена зона в Града на липите включва изграждането на голяма спортна зала за 5-10 хил. души с паркинг в съседство. Този проект според плановете на общинарите трябва да бъде реализиран поетапно в следващите няколко години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай