Нов лифт ще вози скиори от Шилигарника до Тодорка

Нов лифт ще вози скиори от Шилигарника до Тодорка  | StandartNews.com

Зимният курорт Банско ще посрещне туристите с обновен лифт, който ще вози скиорите от Шилигарника до връх Тодорка. С новото съоръжение ще се реши проблемът с опашките в планината. Редици от чакащи обаче ще продължи да има пред начална станция на каблинковия лифт в самия курорт, защото липсва втора кабинка.

Лифтът в Пирин планина е направен за 4 4 месеца от 50 души, използван е и хеликоптер. Издигнати са 15 стълба с различна височина – от 12 до 19,5 метра, е средното им тегло е 10 тона. Те държат тежестта на реконструираната въжена линия от Шилигарника до връх Тодорка. Туристите вече ще бъдат извозвани от 6-седалков лифт на италианската фирма „Лайтнер", който замества 32-годишната досегашна система. Туристите ще се возят по 2300-метровото трасе, преодолявайки денивелация от 703 метра (началната станция е на 1720 метра надморска височина, а крайната – на 2423, само на 323 метра от върха).

Разстоянието ще се изминава за 6 минути, като за час лифтът (със скорост 6 м/сек) ще може да поеме човекопоток от 2000 души. Преди капацитетът бе 800 души, а возенето продължаваше 20 минути, та някои си доспиваха на лифта. Здравата работа между Шилигарника и Тодорка започна през юли с демонтажа на старата въжена линия. Сега предстои да се постави въжето, което тежи 46 тона, да се прокара електрозахранването, да се изградят операторските къщи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай