Нивото на реките в Столична община не е притеснително

Нивото на реките в Столична община не е притеснително | StandartNews.com

София. Състоянието на реките в Столична община е относително добро. Нивото се е вдигнало, но в рамките на нормалното и не представлява сериозна опасност. Това обясни директорът на Дирекция „Общински земи, гори, водни обекти и околна среда" в Столичната община Нина Маркова пред БНТ.

Продължава плановото изпускане на всички язовири и микроязовири в Столична община. Всички те са в добро състояние - хидротехническите им съоръжения са ремонтирани, почистени са и 500-метровите участъци след тях, обясни Маркова. И изтъкна, че програмата за почистване на реките в рамките на общината е изпълнена на близо 90%.

„Тя изисква да бъдат изчистени до 50 км речни корита, но те са минавани неколкократно поради обилните валежи и постоянното натрупване на наносни отложения. Тази година се наложи почти постоянна работа по речните корита. Реките имат добра проводимост, но в момента, в който се забележи, че има натрупване на повече наноси, се изпраща техника и хора", отбеляза Маркова.

За река Искър се налага изготвяне на специален проект за почистване на речното корито. В момента приключва проект за почистване на 10 км от реката, минаващи през квартал „Дружба" до летището и започва проектиране на следващите 5 км от летището до „Чепинско шосе", обясни представителят на Столична община.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай