Неутъпкани пътеки до музеите трасира граждански клуб

Неутъпкани пътеки до музеите трасира граждански клуб | StandartNews.com

Стара Загора. „Неутъпкани пътеки до отворени врати", така се нарича проектът за привличане на повече посетители в литературните музеи в Старозагорско, който стартира местният клуб „Отворено общество".

„Основният акцент в тази необходима промяна в музейното дело ще бъде гражданското участие и енергия", посочи ръководителят на проекта Лена Драголова.

Освен обучението на музейните работници и общински експерти в 4-те големи общини в областта с потенициал в литературния туризъм – Стара Загора, Казанлък, Чирпан и Раднево, в хода на проекта се предвижда създаването и на обществени съвети, които ще търсят и утвърждават нови форми на музейния мениджмънт. Според прогнозите на Световната организация по туризъм към 2020 културният туризъм ще бъде основен икономически отрасъл на планетата, посочиха авторите на проекта сериозните основания да се търсят нови хоризонти в музейното дело.

Проектът е на стойност малко над 18 хил. евро и ще приключи есента на тази година. На финала е предвидено създаването на рекламно-информационен филм за възможностите на литературния туризъм в Старозагорско.

На първата работна среща в петък авторите на проекта изразиха задоволството си от подкрепата на общините и областната управа, които са най-заинтересовани от развитието на културния туризъм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай