Несебър вярва, че Богородица го пази

Несебър вярва, че Богородица го пази | StandartNews.com

Градът е избрал Успение на Божията майка за свой празник

Големият християнски празник Успение Богородично е един от най-тачените в Несебър. Местните хора са избрали деня на Голяма Богородица и за празник на града и искрено вярват, че Божията майка ги закриля. Денят е специален за всички в Несебър, затова се отбелязва изключително тържествено. По стара традиция, честването започва още на 14 август с вечерно богослужение в храм "Св. Успение Богородично". След това миряните поемат на тържествено литийно шествие по централните улици на града и обратно до храма. Късно снощи Амфитеатъра се готвеше да посрещне стотици жители и гости за празничния концерт под надслов "Ние сме Несебър". Любимият на няколко поколения Орлин Горанов бе чаканата звезда на сцената. Празниците продължават през целия ден днес с богат културен афиш, в който има концерти, спортни надпревари и забавления за най-малките. Точно в 8:30 ч. сутринта несебърлии се събират в Храм "Св. Успение Богородично" за Тържествена света литургия. В 11 часа

пред Крепостните стени на Стария град започва ритуал

по издигане на националния флаг. Веднага след това избухва "THE SOUND OF NESSEBAR", който ще взриви полуострова с концерти от всички страни. Несебърски изпълнители ще излязат на няколко сцени едновременно на различни места в града. Концертите ще продължат до 19 часа, а освен това ще има традиционни игри, викторини и подаръци за най-подготвените. Весела палитра от изпълнения са подготвили децата от вокална група "МОРСКИ ЗВЕЗДИЧКИ" към Общински детски комплекс Несебър с ръководител Димитър Йорданов и Фолклорна Формация "Македонка". В другия край на града ще се изявят момичетата от ДВС "Сюрприз" и ВИГ "Луминус". Концерти са подготвили също Тракийска фолклорна формация "Българка" и хор за гръцки песни "Месемврия".

В 11:15 ч. на плаж "Провлака" ще бъде даден старт на традиционния плувен маратон "Несебър", а в 12:30 ч. в Амфитеатъра започва и награждаването на участниците. Морската надпревара ще събере за 8 път най-добрите плувци, които ще премерят сили в морето. Плувният маратон се организира от Община Несебър и спортен клуб по водни спортове - "Месембрия". Тази година по решение на Организационния комитет стартът ще бъде даден от плажа до провлака, в близост до северното пристанище, в Стария Несебър. Финалът ще е на плажа пред "Морска гара". Плувците

ще трябва да направят една обиколка на Стария Несебър

и да преплуват разстояние от близо 2500 метра. По традиция на първия преплувал разстоянието, кметът на общината Николай Димитров ще връчи осветена икона на Света Богородица. За останалите участници също са предвидени награди - купи, грамоти и парични награди, като за най-малките участници ще има и предметни награди.

Поредната изненада за децата започва в 18.30 часа в Южния парк с незабравимото приключение "Поко Льоко", представено от артистите на Цирк де ла Люлин. В интерактивното представление "Поко Льоко" публиката е активен участник във взимането на решения в необикновени ситуации. Майсторска акробатика, клоунада, жонглиране и баланс ще забавляват най-малките.

Празникът на Несебър продължава в 20.30 ч. на сцената пред Крепостните стени с фолклорния концерт "Чуй България". В него ще участват солисти на фолклорния ансамбъл на БНР. В 21:00 ч.

сцената на Амфитеатъра ще се превърне

в истинско Лебедово езеро, където ще се играе световноизвестният балетен спектакъл. "Лебедово езеро" ще бъде представен от артистите на Държавна опера - Бургас.

В 21:30 ч. пред Крепостните стени избухва рок концерта "SEVI LIVE@NESSEBAR" на бандата SEVI, която започва Европейското си турне в подкрепа на новият албум "The Battle Never Ends". Час по-късно на сцената ще се качи Георги Мархолев с A&B Project & David York и Марио Хосен с Camerata Orphica. Те са подготвили уникално музикално изживяване с "Вечната музика" - съчетание от рок, блус и класика специално за празника на Несебър.

Концертът ще продължи до полунощ, когато над древния град ще избухне мощна заря. Зрелищни фойерверки ще поставят финалната щриха на празничния ден, веднага след като кметът Николай Димитров отправи своя традиционен поздрав към жителите и гостите на града.

Празникът на Несебър датира от преди 120 години, когато чудодейната икона "Св. Богородица Милостива /Елеуса/ е обявена за покровителка на града и денят се чества като храмов празник. От 4 август 1992 г. с решение на общинския съвет 15 август е официален празник на град Несебър.

Градът е пазител на християнството

Осем манастира включени в проекта "Духовният път"

Ако тръгнеш по пътеката на духовността, тя със сигурност ще те отведе в Несебър. А оттам стъпките водят към древността, оплела като паяжина Стария град. "Духовният път" е един от последните проекти на Несебър, насочени към културно-историческия туризъм и към възраждането на поклонническите маршрути. С него Несебър брани не само духовността, но и изконната си слава на пазител на християнството. От векове градът е сочен за "перлата на православието". Някога на малкия полуостров имало над 40 православни храма, от които днес са запазени 12. Осем от тях са включени в "Духовният път" и бяха изцяло реставрирани по проекта.

Тръгнете ли по "Духовният път", ще видите старинни, богато украсени църкви, оцелели непокътнати до купол в продължение на стотици години. Сред най-блестящите образци от тази епоха са църквите "Св. Стефан" и "Св. Йоан Кръстител". "Духовният път" започва от старата порта на града. Там е поставена релефна карта и туристите могат да видят всички храмове, през които ще преминат. Първата света обител е "Христос Пантократор" - една от най-забележителните и добре съхранени средновековни църкви в града. Няколко крачки по-нататък е храмът "Свети Йоан Кръстител", пред който извира чудодейна вода с целебна сила. Маршрутът продължава до църквите "Свети Спас", "Архангели Михаил и Гавриил", "Света Параскева", старата митрополия "Света София" и "Свети Стефан". Финалът е при уникалната "Свети Йоан Неосветени", известна и като "Йоан Алитургетос". Тя безспорно е и най-красивата. Според легендата, църквата не е била осветена и никога не е била действаща, откъдето идва и името й. Храмът е кръстокуполен с квадратен наос и просторен притвор. През декември 2014 г. посолството на САЩ съобщи, че

Държавният департамент предоставя 700 000 долара

за консервацията и реставрацията на средновековната църква от 14-и в.
Църквата "Свети Стефан" е с най-добре запазени стенописи, рисувани през XVI век. За "Свети Стефан", местните моряци и рибари разказват стара легенда. В миналото, преди да тръгнат на морско пътешествие, морските вълци идвали в църквата и рисували лодките си по стените.

До ден-днешен все още могат да се видят рисунките на ладиите, правени може би малко несръчно, но пък с огромна вяра и надежда от моряци и рибари, че ще се върнат живи и здрави на брега.

Но богатството на Несебър не свършва със старинните храмове. Тесните калдъръмени улички пазят невероятни древни тайни, а всеки камък тук е пропит с история и носи обаянието на древността. Цялата тази съкровищница е получила отдавна световно признание и вече 33 години е под закрилата на ЮНЕСКО. Старият град е паметник на културата, включен в листата за световното културно наследство. През 1956 г. Несебър е обявен за архитектурен и археологически резерват, а през 1983 г. културните паметници в града са прибавени към списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.
И до днес Несебър е запазил

неповторимия дух на древна Месемврия

със своите църкви и паметници, събрали в себе си историята на Гърция, Рим, Византия и средновековна България. Месемврия е името, дадено на града от първите гръцки заселници, с което градът е съществувал повече от 2 хилядолетия. За невероятната история на града днес разказват артефактите в Археологическия музей. Експозицията "Несебър през вековете" е истинско пътешествие назад времето, когато на полуострова възниква тракийското селище Месамбрия. За улеснение на туристите са изградени информационен киоск и информационна система "Гайд порт" (мобилен екскурзовод). Информацията е на 6 езика, а екскурзоводите на музея развеждат туристите по всички обекти и правят панорамни обиколки на Стария град. Разказът за историята на Стария Несебър съвсем естествено продължава и в Етнографския музей. Експозицията е уредена в къща "Москояни", строена през 1840 г. от богат гръцки търговец. В нея може да се видят гравюри и описания на пътешественици, посетили Несебър през ХVII-XIX век, елегантни дамски тоалети от началото на ХХ в., предмети, ползвани в градския бит.

Старият Несебър пази и останките от ранновизантийски терми, които се намират в близост до църквата "Св Параскева".
Несебър е едно от малкото кътчета на Земята, в което можеш да похапнеш изискано блюдо омар под дебелата сянка на древна римска крепост и до самия морски пясък. Или да изпиеш чаша бира пред средновековна църква, построена от цар Иван Александър. Духът на времето, когато по тесните крайморски улички

са препускали римски конници и византийски войски

се е съхранил по един уникален начин и до днес. Именно мистичната среща с древността на морския бряг е онова, което привлича вече десетилетия наред тълпи туристи от цял свят. Римските терми, каменният амфитеатър и старинните християнски църкви са част от историческите забележителности, които теглят като магнит към Несебър.

Малкото крайморско градче е с най-причудлива форма - овален къс земя, обграден отвсякъде от морето и свързан с континента единствено с тесен дълъг провлак. Полуостровът днес е дълъг само 850 метра и широк 350 м. Морето е погълнало близо една трета от сушата, но въпреки това градът е сред най-известните български курорти, а закрилата на ЮНЕСКО му донесе и световна слава. Старинният Несебър е запазил спомена от няколко отминали хилядолетия. Животът тук се зародил още в края на бронзовата епоха, свидетелстват първите погребения в древния некропол. Най-ранните са датирани от 5 в. пр.Хр. За богатство на Несебър са кръстосвали шпаги траки, гърци, римляни и прабългари. Първите заселници, открили райското кътче и установили се тук преди повече от 3000 години, са траките. В местния музей могат да се видят останки, които свидетелстват, че оттук са минали четири цивилизации - тракийската, елинистичната, римската и византийската.
Дебели и високи крепостни стени опасвали красивия полуостров и го бранели от вражески нашествия. Огромните зидове, вдигнати през V в. сл. Хр., са оцелели до днес. От същото време са датирани и уникалните римски терми, които станали причина за невиждания разгром на Византия. През VII век българският хан Аспарух водил кървава война срещу византийския император Константин Погонат. В критичния момент на сражението край Одесос, император Константин поел към римските терми, за да се лекува. В лагера му настанала паника, защото войниците му помислили, че бяга и византийската войска била разгромена от българите. Зад стените на Несебър са стаени още много тайни и чудеса, които оставяме да разкажат екскурзоводите.

Туристите и днес могат да видят внушителните крепостни стени, обграждали градчето от всички страни. От тях е запазена единствено западната с портата, отбранявала града откъм сушата, а останалите могат да се видят под водата на около 80 метра от брега. В подножието на древната крепост днес са сгушени романтични кафенета, накацали по брега. А от тях се разкрива приказна картина към старинния град, който изглежда по-живописен от всякога.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай