Необикновена изложба подредиха операторите от Център 112 в Кърджали

Необикновена изложба подредиха операторите от Център 112 в Кърджали | StandartNews.com

В навечерието на Коледа служителите в център 112 в Кърджали подредиха необикновена изложба. Експозицията "Запознай се с твоя оператор на телефон 112" бе открита в Арт-галерията. В инициативата участват почни две трети от работещите в Центъра. Представени са 112 произведения - гоблени, ръчно изработени бижута, коледна украса, пана с морски мотиви от пясък, мидени черупки и водорасли, чернобели бели архивни снимки и албуми, дървен печат за хляб от 1892 г., икони и различни предмети от семейните ракли. Събитието е първо по рода си и се организира в партньорство с Артдвижение „Кръг" и община Кърджали.
Изложба дава възможност за среща "на живо" с хората, които по правило остават работят „зад кадър". Кърджалийци за първи път видяха в нова светлина тези, които ежеминутно приемат спешни повиквания на телефон 112 и от които често зависи животът, здравето, сигурността и имуществото на гражданите.

„Служителите, които приемат всеки зов за спешна помощ са не само добри професионалисти, но и хора с разнородни интереси, таланти и артистични заложби", разказа Елена Паскалева, ръководител на Районен център 112 в Кърджали. Тя уточни, че гамата от специалности на служителите е широка-съобщителна и комуникационна техника, компютърни технологии, автоматизация, електроника, международни икономически отношения, маркетинг, мениджмънт, устойчиво регионално развитие, стопанско управление, английска, френска, руска, турска и българска филологии, история, физика и математика, национална и регионална сигурност, медицински специалисти.

„Освен среща с изкуството, посетители и гостите получават и интересна информация за дейността на Фондация 112 в Брюксел, създадена да работи в тясно сътрудничество с европейските служби за спешна помощ и за „Европейския ден на номер 112", стартиран през 2009 г. със съвместна декларация на ЕК, ЕП и Съвета на Европа", коментира Радост Николаева от Арт движение Кръг.

Посетителите на изложбата „ЕКСПО 112" успяха да чуят и химна на 112, избран след конкурс по интернет от Европейската асоциация на спешните номера.

Районен център 112-Кърджали стартира на 30 септември 2008 г. Обслужва областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Кърджали, Смолян и като част от националната мрежа е възможно да приема повиквания от всяка точка на страната. Той е втори по големина след центъра в София – с обслужвано население над един милион и 600 хиляди души. От служителите 84 % са жени. 74% от операторите са с висше образование, почти всички със степен „магистър".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай