Не ремонтират пътя до мечия парк заради блокирани сметки в КТБ

Не ремонтират пътя до мечия парк заради блокирани сметки в КТБ | StandartNews.com

Губим туристи, 10 години чакаме да се оправи шосето, жалват се служители

Благоевград. Ремонтът на осеяния с дупки и ями път до мечия парк над Белица си остана само с първата копка. Поне засега. Бави се асфалтирането на шосето, което е с дължина 11 км. разбитата пътна отсечка продължава да отказва много туристи от желанието им да видят четириногите, жалват се служители на парка. Потокът от гости намаля значително заради плачевното състояние на пътя.

„Увериха ни, че още през март ще започне рехабилитацията на пътя, но това не се случи. Уж всичко е наред с проекта, има фирма – изпълнител, но не се работи. Всеки ден губим туристи, а нашият силен сезон е от май до септември", твърдят те. Община Белица е на косъм от фалит заради блокирани сметки в КТБ, призна кметът Ибрахим Палев.

"Ако срокът за отваряне на банката се удължи още, ние ще натрупаме много задължения, защото всички парични средства на общината са в този трезор", заяви градоначалникът. Според него най-сериозно е положението с 11 европейски проекта, чиято реализация не може да стартира, тъй като кметството не може да изплати авансовите суми към фирмите изпълнители. Сред най-мащабните проекти са ремонт на пътя към Парка за танцуващи мечки, който е в окаяно състояние и рехабилитацията се чака вече десет години.

Той припомни, че миналата година най-сетне приключи 4-годишната сага с реализацията на проект по Програма за развитие на селските райони в община Белица на стойност около 16 милиона лева. На няколко пъти процедурата бе спирана заради открити пропуски. Имаше и обжалвания от загубилите участници в конкурса. Веднъж и общинска администрация допусна гаф при един от търговете. „Направихме първа копка, но се наложи ново замерване на пътния участък към мечия парк. Сега пък изникна проблемът с КТБ", обясни Палев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай