Голфър №1 на Индия рекламира България

Голфър №1 на Индия рекламира България  | StandartNews.com

Най-добрият индийски голфър Шив Капур, който миналата година спечели за първи път в историята на страната си престижното 23-о място в турнира по голф US Open, даде старт на специалния демонстрационен тур „Среща на шампионите с Шив Капур". В турнира, чиято основна цел е да се направи реклама на страната ни като голф дестинация участват около 40 голфъри от „Лайтхаус голф енд спа ризорт", „Тракийски скали" и „Блек си Рама".

Трите игрища се намират на добруджанското крайбрежие и оформят голфдестинация „Кейп Калиакра" в Североизточна България. Турнирът ще се рекламира в Индия, Верикобритания,Турция. При откриването присъства и министъра на туризма Николина Ангелкова, която заяви, че сега у нас средно годишно идват около 10 хил. индийци, а задачата е за три до пет години дестинацията Индия-България да стане много активна.

Гост на събитието бе и посланикът на Индия у нас Раджеш Кумар Сачдева, който каза: „Годишно около 20 млн. индийци пътуват по света. Прогнозата е, че до 2020 г. те ще се увеличат на 50 млн. Много се надявам България да застане стабилно на нашия пазар". Дипломатът коментира още, че сериозен фактор страната ни да стане популярна и предпочитана дестинация в родината му са българското гостоприемство и добрите условия за туризъм.

От своя страна голфърът Шив Капур заяви, че ще бъде посланик за създаването на голфдестинация България-Индия. Той заяви, че игрищата за аристократичния спорт не отстъпват по нищо на най-добрите в света, но имат нужда точно от реклама, за да станат известни и посещавани от хората, които обичат и играят голф. „Целта ни е да направим страната ни конкурентноспособна в голфа не само на Гърция и Турция, но и на цяла Европа" – допълни Ангелкова.

Тя припомни, че през лятото звездите на Болувид снимаха в България няколко филма и те вече излизат на екран. Според посланика, в Индия годишно се правят около 1600 филма и киното там е издигнато в религия, така че рекламата на България била правилна. Ангелкова добави, че голфът, както и културно-историческият, виненият, гурме-туризмът, правят от България целогодишна дестинаиция. При голфа, пребивавенето у нас е 5-7-10 дни. Министерството и голфасоциацията ще участват заедно с специализирани изложения.

„Подготвя се чартърна програма за крилата на туристическия сезон – март-април-май и и октомври-ноември. Тя ще бъде пратена за нотификация в ЕК до края на годината и се надявам полетите да започнат още от догодина" – каза Ангелкова. В Министерството на туризма подготвяли регистър на най-големите инвеститори в бранша, за да им оказват съдействие при административните процедури у нас.

У нас няма професионални голфъри, създаден е национален тим за подготовка на момчета и момичета – каза Георги Чуклев, един от собствениците на „Лайтхаус".

Шиф Капур открито изрази одобрението си на страната ни и заяви, че на летището е бил посрещнат с ракия, а в голф комплекса – с погача и сол в отговор на реплика на посланика на Индия, който смята, че все още има какво да се желае и направи по отношение на закуските в хотелите у нас. Турнирът ще приключи на 2 септември, като вечерта лично Шиф Капур ще връчи отличията на победителите в него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай