Навръх 3 март: Хвърлиха свински сърца и крачета пред входа на джамия

Навръх 3 март: Хвърлиха свински сърца и крачета пред входа на джамия | StandartNews.com

Поредна провокация срещу мюсюлманите бе извършена в Благоевград навръх Националния празник на България. През нощта неизвестен засега извършител е хвърлил няколко свински крачета и сърца пред входа на джамията в града. Тъй като денят е празничен, в молитвения дом няма никой, вратата е заключена и няма достъп до мюсюлманския храм. Никой не бе подал сигнал в полицията за инцидента.

„Научихме от медиите, изпратих дежурен автопатрул. Наистина в двора се виждат някакви животински органи. Няма как обаче служителите ни да влязат в двора, тъй като портата е затворена. Все още нямаме яснота чия е тази провокация", заяви шефът на ОД МВР – Благоевград Васил Митов.

Имамът на джамията в областния център Реджеп Ходжа също не знаеше, за поредната провокация срещу мюсюлманите в Пиринско. „Аз съм в родното село Краище, тъй като е празник. Дано не е вярно. Не бива подобни неща да се вършат. надявам се, че полицията ще установи кои са провокаторите. Джамията ще бъде отворена в сряда", обясни духовникът.

Преди седмица пък сградата на Районното мюфтийство в Гоце Делчев осъмна със свастики и обидни надписи. Преди година на джамията там беше поставен християнски кръст, а благоевградският молитвен дом осъмна преди време с надписи срещу Ахмед Доган и ДПС.

Миналия петък над 400 мюсюлмани в Гоце Делчев заклеймиха омразата, ксенофобията и ислямофобията. Те се събраха на площада в града в знак на протест срещу зачестилите случаи на оскверняване на мюсюлмански храмове в района. Местните жители издигнаха плакати "Не на расизма" и "Не на омразата". Районният мюфтия Айдън Мохамед призова органите на реда и прокуратурата да си свършат работата и да заловят извършителите на вандалските актове срещу мюсюлманските центрове в Пиринския край.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай