Наследник на кралски династии и съпругата му отличиха кмета на Балчик

Наследник на кралски династии и съпругата му отличиха кмета на Балчик | StandartNews.com

Добрич. На специална церемония, провела се в Нимфеума в Двореца в Балчик ерцхерцозите Херта и Шандор Хабсбург Лотарингски връчиха официално статуетката на асоциация „Пламък на мира" на кмета на община Балчик – Николай Ангелов.

Двамата бяха придружени от проф. полковник Карл Скриванек председател на австрийския военноморски съюз. Семейството със синя кръв връчи знака и на двамата, като подчерта, че той се дава в знак на благодарност за работата на Ангелов и Скриванек в полза на мира и сближаването на децата.

С ордени пък бяха отличени контраадмирал Христо Контров и и председателя на конфедеративния съвет на Българската военно-морска конфедерация капитан І ранг Станко Станков. Пред журналисти Шандор Хабсбург сподели, че за първи път е в родината ни. Той е внук на дъщерята на румънската кралица Мария - построила Двореца в Балчик - Илиана. "Баба ми Илиана винаги с голяма любов ми е говорила за мястото. Много емоционално и чувствено е за нас - гостоприемството, което ни оказахте и желанието да работите за мир, което ни показахте.

И аз, и Херта, сме се заели с дейността, да събираме всички заедно. Особено в страните, които са страдали в миналото. Фондацията ни е млада - създадена е 2000 година, но дейностите, с които се занимава са много преди това" - сподели ерцхерцогът. Той разкри и потеклото си: "Аз съм осмо поколение на Мария-Тереза Австрийска, осмо поколение на Екатерина Велика и пето поколение на кралица Виктория Английска и съответно правнук на кралица Мария и внук на дъщеря й Илиана. Ние чувстваме голямо задължение да бъдем моста между всички християнски вероизповедания. Аз имам страхотни спомени, прекарвайки Великден със своята баба. Мисля, че източно-православната церемония е една от най-красивите в света. Много съм благодарен за организацията и за освещаването, за мен това е важно. Илиана беше много силна личност.

Тя има шест деца и представлява Румъния и Австрия по време на войната и държи болница за войниците. След смъртта на майка си тя се завръща в Румъния и отново построява болница и лично се грижи за ранените, както са правели всички мои лели и баща ми, като деца. Това е в Бран, недалеч от Брашов, където се намира другия такъв дворец, подобен на този в Балчик. Той бе върнат на семейството ни от румънското правителство и сега всяка година ние ходим там. Идвайки в Балчик, ние правим още една малка стъпка в историята ни. След войната моята баба решава да посвети живота си на църквата. Тя прави първия източно православен манастир в двете Америки, където остава до смъртта си. Много бихме искали да доведем и децата си тук, за да видят това хубаво място. За съпругата си ерцхерцог Шандор казва, че от трите дами в живота му Мария-Тереза, Екатерина Велика и кралица Виктория, най-главната е четвъртата - Херта.

Тя е майка на децата ми. Ние живеем да бъдещето и моята съпруга е автора на инициативата за мир - всъщност аз се ожених за инициативата. Тя е започнала много дейности, една от които е младата фондация "Пламък на мира". Това е мрежа от международни училища в целия свят - средни училища. Това е единствена инициатива в света и има за цел да сприятелява хората - да приемат различното и да не се страхуват от него. Там, където има приятелства, може да има свобода, има мир. Семейството има трима синове и една дъщеря. В рамките на първата инициатива на фондацията у нас във Варна през юли е проведен детски лагер, в който участие са взели деца от България, Италия, Германия, Англия, Австрия, разказа кап. Станков. Той сподели, че децата са тренирали гребане, ветроходство, морски възли, плуване, туризъм и други. Общо в лагера са били 46 деца - 24 момчета и още толкова момичета на възраст 14-17 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай