Наши и чуждестранни учени борят стреса и токсините с билки

Наши и чуждестранни учени борят стреса и токсините с билки | StandartNews.com

Стара Загора. Учени от Тракийския университет и техни колеги от Индия, Южна Африка и Унгария работят по съвместен проект за изследване ефекта на различни билки от четирите страни срещу микротоксините в храните за животни и хора, както и техния ефект като имуностимулатори. „Проектът е 4-годишен, финансира се от програмата „Мобилност" на Седма рамкова програма на ЕС и е на стойност 180 хил. евро", съобщи неговият ръководител проф. Стойчо Стоев.

Тази сума е планирана основно за научния обмен на кадри между университетите в Стара Загора, Капошвар, Йоханесбург и Делхи. Самите научни изследвания за ефекта на билките се финансирали от вузовете и институтите в различните страни. „От 100-ина билки, които ни предложиха колегите от Йоханесбуррг, подбрахме 10-ина които се изследват в момента в Стара Загора и Капошвар", добави проф. Стоев. При посещението си в Южна Африка българските учени разговаряли за лечебния ефект на тамошните билки и с народни лечители, т.н. шамани. В последните няколко етапа на проекта са предвидени експерименти за ефекта на билковите екстракти и върху животни – мишки, плъхове, зайци.

„В рамките на това международно сътрудничество, ние ще имаме възможност да продължим и да наградим нашите изследвания и по други, предишни проекти с колегите от Индия и Южна Африка", добави координаторът на проекта проф. Веселина Гаджева.

Тя и нейните колеги от медицинския факултет на Тракийския университет преди няколко години са достигнали заедно с колегите си от Института за радиационна защита в Делхи до сериозни резултаите от ефекта на различни билки от Хималаите срещу радиационното облъчване и стреса от прекомерната употреба на лекарства. Проф. Гаджева и индийските и колеги, двама от които са в момента в Стара Загора, се надяват да продължат тези научни експерименти.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай