Нашенци от чужбина пяха и танцуваха на старозагорска сцена

Нашенци от чужбина пяха и танцуваха на старозагорска сцена | StandartNews.com

Третата среща на българските фолклорни състави и изпълнители от чужбина „Верея и приятели" показа, сънародниците по света обичат и пазят родния фолклор

Третата среща на български фолклорни състави и изпълнители в чужбина „Верея и приятели" стартира снощи в новоизградения парк в старозагорския кв. „Казански" с дефиле на участниците, забавления за най-малките и празничен концерт. „За Стара Загора е чест и радост, че може да даде простор, място, логистика, сцена и всичко, което е необходимо, за да могат всички българи, които са по различните краища на света да се срещнат тук", приветства участниците зам.-кметът Иванка Сотирова. Тя подчерта, че кметът Живко Тодоров и общината държат това събитие да се превърне в традиция и да прерасне в школа за обучение на най-малките българи по света, защото трябва да се грижим за нашите корени и съхраняваме българщината. Фолклорните състави и изпълнители поздрави и председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов.
Форумът продължава днес със семинар-хоротека в общинската спортна зала „Иван Вазов". Трима от иницаторите на срещата - Даниела Найберг и Константин Маринов от САЩ и Гергана Панова от Германия, ще запознаят участниците с музикално-танцовите характеристики на различните фолклорни области в България .

След обяд в парка отново е предвидена специална програма за най-малките. Довечера е заключителния концерт на участниците в третата среща на фолклорните състави и изпълнители от чужбина „Верея и приятели". В него ще участват и родопският славей Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, както и старозагорски състави и солисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай