Наш учен откри "елексира на младостта"

Наш учен откри "елексира на младостта" | StandartNews.com

Българин, роден във Враца, е сред екипа от лондонския "Юнивърсити колидж", които изследват "елексира на младостта".

Добрил Иванов е роден през 1977 г. във Враца. Завършил е местната природо-математическа гимназия с профил "Биология". Продължава висшето си образование в Софийския университет, откъдето се дипломира като отличник по ''Молекулярна биология''. По-късно записва докторантура в Кардиф, след което започва работа в института по биоинформатика на Кеймбридж. Там врачанинът участва в поредица научни изследвания, финансирани от Европейския съюз.

Българинът разполага с десетки научни статии, посветени на влиянието на различни химически съединения върху психическото здраве и генетичните заболявания на човека. Трудовете, върху които работи той, са публикувани в учебници и студии по Психиатрия и Молекулярна биология както в Европа, така и в Съединените щати.

Екипът от учени, в който участва той, установи, че съединение на лития удължава живота на дрозофилите и може да се окаже ключът към откриването на "еликсира на младостта".

Специалистите правили изследването си върху плодовите мушици. Оказало се, че удължава живота им с 16%. Химическото съединение активира молекула, която способства дълголетието. Литиевият хлорид се използва в медицината за лечението на психологически заболявания за повдигане на настроението.

Но сега той ще има ново приложение в изготвянето на "еликсир на младостта", като приложен при хората, може да удължи живота ни с една пета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай